Pažitka
Název:

Citronovo-rozmarýnový dort


Citronovo-rozmarýnový dort


Ingredience:
Korpus:
hladká mouka + na vysypání formy175 g
kypřicí prášek do pečiva3/4 lžičky
jedlá soda na špičku nože
sůl1/4 lžičky
cukr krupice100 g
máslo (rozpuštěné a zchladlé)5 lžic
podmáslí nebo mléko1/2 hrnku
rostlinný olej1,5 lžíce
vanilkové aroma1 lžíce
nastrouhaná citronová kůra1/2 lžíce
nasekané lístky čerstvého rozmarýnu1/2 lžíce
velké žloutky3 ks
bílky1 - 2 ks
Krém:
sýr typu lučina, philadelphia125 g
změklé máslo40 g
citronová šťáva1,5 lžičky
nastrouhaná citronová kůra1 lžíce
vanilkové aroma pár kapek
cukr krupice140 g
Postup přípravy:
Rozmarýna je jedna z bylinek, které jsem vždycky chtěla ochutnat ve sladké variantě, ani nevím proč. Když jsem tedy narazila na tento recept, musela jsem ho zkusit! Chuť je jen lehounce rozmarýnová, takže výsledek připomíná šťavnatou bábovku s citronovou polevou. Listy rozmarýny jsou pro nás prospěšné, protože podporují krevní oběh, pomáhají při trávení tuků a při bolestech kloubů. Jak jste na tom vy, budete mít odvahu a zkusíte také sladkou kombinaci s rozmarýnou? Dort jsem ozdobila květy Monardy, což je také bylinka, která příjemně voní a její květy jsou jedlé, lze je přidat do salátů, ale jsou krásné jako ozdoba právě na dorty. 
Troubu předehřejte na 180 st. Je důležité, aby všechny suroviny na přípravu měly pokojovou teplotu. Tato varianta je poloviční dort oproti originálu, kde se korpus peče ve dvou formách a dort je potom vyšší a celkově větší.
 
Ve větší míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sodu, 80g cukru krupice a sůl. V jiné míse smíchejte rozpuštěné máslo, podmáslí (mléko), olej, aroma, citronovou kůru, žloutky a rozmarýnu. Vše dobře a důkladně prošlehejte. V další míse vyšlehejte elektrickým šlehačem bílky, ke konci šlehání přidejte 20g cukru a vyšlehejte pevný sníh. Důkladně, ale velice opatrně promíchejte žloutkovou směs se sněhem z bílků a postupně spojujte s moučnou směsí. Jakmile je směs kompaktní je hotovo. Formu na dort vymažte máslem a vysypejte moukou, těsto do ní přelijte a pečte 30 minut, nebo podle zkušeností s vaší troubou, vyzkoušejte špejlí. Dort vyjměte z trouby a nechejte na mřížce vychladnout. Připravte si krém. Smíchejte dohromady sýr, máslo, citr. šťávu, kůru, aroma a cukr. Pokud se vám směs zdá příliš tekutá nechejte ji vychladit v lednici. Korpus nechejte zcela vychladnout, trvá to něco přes hodinu. Rozřízněte ho a potřete trochou krému. Nakonec celý dort pokryjte vrstvou krému a dozdobte dle chuti, nechejte vychladit přes noc v lednici. 
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Krejčí

    zavřít okno