Pažitka
Název:

Cizrnovo-mrkvové koláčky s povidly

bez BKM, lepku, vajec


Cizrnovo-mrkvové koláčky s povidly


Ingredience:
Ingredience:
mrkev160 g
cizrna180 g
pohanková mouka hladká170 g
České Ghíčko Bio2 lžíce
skořice1/2 lžičky
švestková povidla dle potřeby
České Ghíčko na potření koláčků
pohanková mouka hladká na podsypání
Postup přípravy:

V lednici jsem měla načatá domácí povidla a chodila jsem kolem nich jako mlsná kočka. Dlouho jsem nic nepřipravila z cizrny a přitom ji máme na sladko moc rádi, a to se muselo napravit. Tento recept je velmi variabilní. Pokud cizrně neholdujete nebo ji až tolik nemusíte či dokonce luštěniny nesmíte, uberte či ji zcela vynechte a dle konzistence přisypte mouku. U bezlepkové varianty je dobré druhy mouky namíchat. Mám osvědčenou rýžovou polohrubou a pohankovou hladkou. Pokud rádi používáte špaldovou mouku, můžete ji v klidu použít. Zde například typ T 630 (není vhodná pro celiaky či alergii na lepek), případně zde použijte místo mouky namleté ovesné vločky, které lze zakoupit i s označením bez lepku. Místo švestkových povidel jdou připravit jablečné či se skořicí prostě kdo si hraje, nezlobí. Byla velká radost pozorovat malého, jak do něj koláčky padají a ten pocit je prostě k nezaplacení. Tatínkovo hodnocení bylo "výborně, ale příště přisladit" těsto prosím, takže pokud máte tatínky mlsáčky a mají rádi sladké, tak jim je pocukrujte nebo těsto oddělte a přidejte jim tam ten cukřík, například panelu.

Mrkev nastrouháme najemno, rozmixujeme tyčovým mixérem společně s cizrnou, přidáme tuk, skořici, mouku, důkladně těsto propracujeme, v případě potřeby podsypeme těsto moukou, ale ne příliš, těsto bude lehce lepivé a nejde válet, pokud se zapracuje příliš mouky, nebudou vláčné.

Připravíme si plech s pečícím papírem, v dlaních si vytvarujeme kolečka, která dáme na plech, vezmeme paličku od hmoždíře či lžičku, ponoříme ji do pohankové mouky a vytvarujeme dolíky, které naplníme povidly. Koláčky potřeme Ghíčkem či jiným tukem, vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C 10-15 minut.

Přeji příjemné mlsání.

Podrobné info:
Počet porcí30 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno