Ingredience: | |
suchá cizrna (namočená přes noc) | 200 g |
pomerančová šťáva z Bio | 150 ml |
bezfosfátový kypřící prášek bezlepkový | 2 lžičky |
jedlá soda | 1 lžička |
kůra z 1 Bio pomeranče | |
sůl | špetka |
holandské kakao (do těsta) | 70 g |
vejce | 4 ks |
med | 200 g |
vanilkový lusk | 1/2 ks |
máslo | kousek na vytření formy |
holandské kakao | hrstka na vysypání formy |
Tento moučník mě doslova očaroval, že jsem ho již pekla snad na deset způsobů. Inspirovala jsem se cizrnovou bábovkou ze stránek Apetitu a musím opravdu za tento tip poděkovat.
Cizrnu si namočíme ideálně přes noc (cca na 8 hodin). Poté si ji uvaříme doměkka (cca půl hodiny až hodinu), zcedíme a necháme trochu vychladnout. Odvážíme si 380g, které rozmixujeme mixérem dohladka. Pro lepší mixování cizrny pomůže postupně zapracovávat pomerančovou šťávu. Pak postupně přidáme vejce a opět mixujeme. Přidáme zbytek ingrediencí - tj. semínka z půlky vanilkového lusku, med, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu, najemno nakrájenou kůru z pomeranče, sůl a těsto bud opět mixujeme nebo dobře promícháme. Vléváme do tukem vytřené a kakaem vysypané formy a dáme péct na 175 stupňů cca 20-30 minut. Upečený korpus poznáme klasickým zapíchnutím špejle do korpusu. Pokud nám na špejli zůstane nehotové těsto, je třeba ještě péct. Hotový dort necháme zchladnout. Krájíme a podáváme. Hotový dort lze podávat jen tak, posypaný kakaem nebo s čokoládovou polevou - na porci cca 25g 70% čokolády rozpustit ve vodní lázni se lžičkou cukru nebo sirupu a dvěma lžícemi smetany ke šlehání a míchat, dokud se nevytvoří hladká poleva. Tou pak promažeme porci dortíku uvnitř a na závěr ho zbytkem polevy polijeme.
Podrobné info: