Pažitka
Název:

Cizrnový bezlepkový dort

bezlepkový recept


Cizrnový bezlepkový dort


Ingredience:
Ingredience:
suchá cizrna (namočená přes noc)200 g
pomerančová šťáva z Bio150 ml
bezfosfátový kypřící prášek bezlepkový2 lžičky
jedlá soda1 lžička
kůra z 1 Bio pomeranče
sůl špetka
holandské kakao (do těsta)70 g
vejce4 ks
med200 g
vanilkový lusk1/2 ks
máslo kousek na vytření formy
holandské kakao hrstka na vysypání formy
Postup přípravy:

Tento moučník mě doslova očaroval, že jsem ho již pekla snad na deset způsobů. Inspirovala jsem se cizrnovou bábovkou ze stránek Apetitu a musím opravdu za tento tip poděkovat.

Cizrnu si namočíme ideálně přes noc (cca na 8 hodin). Poté si ji uvaříme doměkka (cca půl hodiny až hodinu), zcedíme a necháme trochu vychladnout. Odvážíme si 380g, které rozmixujeme mixérem dohladka. Pro lepší mixování cizrny pomůže postupně zapracovávat pomerančovou šťávu. Pak postupně přidáme vejce a opět mixujeme. Přidáme zbytek ingrediencí - tj. semínka z půlky vanilkového lusku, med, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu, najemno nakrájenou kůru z pomeranče, sůl a těsto bud opět mixujeme nebo dobře promícháme. Vléváme do tukem vytřené a kakaem vysypané formy a dáme péct na 175 stupňů cca 20-30 minut. Upečený korpus poznáme klasickým zapíchnutím špejle do korpusu. Pokud nám na špejli zůstane nehotové těsto, je třeba ještě péct. Hotový dort necháme zchladnout. Krájíme a podáváme. Hotový dort lze podávat jen tak, posypaný kakaem nebo s čokoládovou polevou - na porci cca 25g 70% čokolády rozpustit ve vodní lázni se lžičkou cukru nebo sirupu a dvěma lžícemi smetany ke šlehání a míchat, dokud se nevytvoří hladká poleva. Tou pak promažeme porci dortíku uvnitř a na závěr ho zbytkem polevy polijeme.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno