Pažitka
Název:

Čočka s lilkem


Čočka s lilkem


Ingredience:
červená neloupaná čočka200 g
lilek1 ks
cibule1 ks
česnek1 stroužek
vavřínové (bobkové) listy2 ks
masový vývar dle potřeby
mleté nové koření1/4 lžičky
římský kmín1/4 lžičky
čerstvý koriandr hrst
olivový olej trochu
sůl špetka
drcený pepř špetka
Ingredience:
Postup přípravy:

Osobně mám ráda jak čočku, tak lilek a obojí v kuchyni často používám. Čočku nejraději kombinuji s rýží nebo bulgurem, lilek je výborný na grilu, ve formě pomazánky či jako součást hlavního pokrmu.

Arabové lilek milují. Lilek plní, smaží, nakládají, dusí nebo přidávají do salátů. V kuchyni je téměř nenahraditelný. Nejznámějším lilkovým jídlem je v arabském světě bezesporu baba ghanúž, což je pomazánka z pečeného lilku, ochucená sezamovou pastou tahini, citronovou šťávou, česnekem, solí a olivovým olejem. Ale o tom někdy příště.

Spojením čočky a lilku vzniklo celkem zdravé a nenáročné jídlo, doplněné smaženou cibulkou, česnekem, provoněno římským kmínem a osvěženo čerstvým koriandrem.

Teď zabrouzdám trochu do historie a povím vám zajímavý a poučný minipříběh s čočkou v hlavní roli. Díogenés večeřel čočku s chlebem. Viděl ho Aristoppos, filozof, který si žil pohodlně díky tomu, že lichotil králi.

Aristoppos řekl: Kdyby ses naučil podbízet se králi, nemusel by ses živit čočkou.

Díogenés odpověděl: Nauč se živit se čočkou a nebudeš muset věnovat takovou péči králi.

Takže, jezte čočku, budete svobodnější! :o)))

A jak na to?

Lilek nakrájíme na kostičky, posolíme a necháme minimálně ½ hodinky vypotit. Poté lilek osušíme, zakápneme olivovým olejem, přidáme římský kmín, vše promícháme a při 200 stupních asi 30 minut pečeme. Během pečení několikrát promícháme.

Čočku propláchneme a namočíme do studené vody, tak na hodinku. Scedíme, necháme okapat, zalijeme vývarem, přidáme listy vavřínu, případně osolíme a uvaříme do měkka. Vývar jsem použila jehněčí, k čočce mi tak nějak pasuje nejlépe. Klidně ale použijte hovězí nebo drůbeží vývar, tím nic nezkazíte. Pokud nemáte červenou neloupanou šošovici, stejně dobře poslouží i hnědá nebo zelená.

Cibuli nakrájíme na kostičky a na olivovém oleji orestujeme dozlatova. Ke konci přidáme rozmačkaný česnek, nové koření a necháme rozvonět.

Hotovou čočku promícháme s cibulkou, lilkem, opeříme a dozdobíme čerstvým koriandrem.

Podáváme nejlépe s arabskou pitou, doplněné kopečkem zakysané smetany.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno