Pažitka
Název:

Čočkový salát s červenou řepou


Čočkový salát s červenou řepou


Ingredience:
Ingredience:
hnědá čočka v suchém stavu1/2 hrnku
ocet1 lžička
cukr1 lžička
sůl1/4 lžičky
tymián snítka
čerstvě namletý pepř špetka
sterilovaná červená řep1 malá sklenice
ledový salát4 velké listy
zelená paprika1 ks
okurka1/2 ks
mladý špenát10 listů
sušený česnek špetka
olivový olej2 lžíce
vlašské ořechy hrst
Postup přípravy:

Dostala jsem chuť na večeři plnou vitamínů. Rozhodla jsem se vyzkoušet kombinaci luštěnin a červené řepy. Tenhle fialový zázrak zbožňuji třeba s kozím sýrem, roketou a balzamikovým octem a objevuje se v mém jídelníčku poměrně často. Určitě byste ji měli dát šanci i vy. Obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, působí blahodárně na cévy, játra a údajně způsobuje i dobrou náladu. Takž až se příště vrátíte utahaní a mrzutí z práce, už víte, co podávat k večeři!

Čočku namočíme přes noc. Následně vyměníme vodu a v dvojnásobném množství vody a snítkou tymiánu uvaříme do měkka (zhruba půl hodinky). Přebytečnou vodu opatrně slijeme nebo zahustíme moukou. Následně přidáme ocet, cukr, sůl a nadrcený pepř. Dobře promícháme a necháme přejít na pokojovou teplotu. 

Zeleninu si omyjeme, listy natrháme a ostatní nakrájíme na drobno. Vše vhodíme do veliké mísy, přidáme vychladlou čočku a kousky sterilované řepy ve sladkokyselém nálevu - bez nálevu. Řepu od nálevu neoplachujte, pouze se snažte zamezit přebytku tekutin v salátu. Pokud nemáte vlastní naloženou řepu, doporučuji použít některou od českých výrobců. 

Na závěr dopepříme, posypeme špetkou sušeného česneku a přilijeme olivový olej. Dobře promícháme a necháme vychladit v lednici. 

Vlašské ořechy opražíme nasucho na teflonové pánvi a hotový salát jimi posypeme. 

Podáváme s oblíbeným pečivem.

Dobré chutnání!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Štěpánka Petrů

    zavřít okno