Ingredience: | |
hnědá čočka v suchém stavu | 1/2 hrnku |
ocet | 1 lžička |
cukr | 1 lžička |
sůl | 1/4 lžičky |
tymián | snítka |
čerstvě namletý pepř | špetka |
sterilovaná červená řep | 1 malá sklenice |
ledový salát | 4 velké listy |
zelená paprika | 1 ks |
okurka | 1/2 ks |
mladý špenát | 10 listů |
sušený česnek | špetka |
olivový olej | 2 lžíce |
vlašské ořechy | hrst |
Dostala jsem chuť na večeři plnou vitamínů. Rozhodla jsem se vyzkoušet kombinaci luštěnin a červené řepy. Tenhle fialový zázrak zbožňuji třeba s kozím sýrem, roketou a balzamikovým octem a objevuje se v mém jídelníčku poměrně často. Určitě byste ji měli dát šanci i vy. Obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, působí blahodárně na cévy, játra a údajně způsobuje i dobrou náladu. Takž až se příště vrátíte utahaní a mrzutí z práce, už víte, co podávat k večeři!
Čočku namočíme přes noc. Následně vyměníme vodu a v dvojnásobném množství vody a snítkou tymiánu uvaříme do měkka (zhruba půl hodinky). Přebytečnou vodu opatrně slijeme nebo zahustíme moukou. Následně přidáme ocet, cukr, sůl a nadrcený pepř. Dobře promícháme a necháme přejít na pokojovou teplotu.
Zeleninu si omyjeme, listy natrháme a ostatní nakrájíme na drobno. Vše vhodíme do veliké mísy, přidáme vychladlou čočku a kousky sterilované řepy ve sladkokyselém nálevu - bez nálevu. Řepu od nálevu neoplachujte, pouze se snažte zamezit přebytku tekutin v salátu. Pokud nemáte vlastní naloženou řepu, doporučuji použít některou od českých výrobců.
Na závěr dopepříme, posypeme špetkou sušeného česneku a přilijeme olivový olej. Dobře promícháme a necháme vychladit v lednici.
Vlašské ořechy opražíme nasucho na teflonové pánvi a hotový salát jimi posypeme.
Podáváme s oblíbeným pečivem.
Dobré chutnání!
Podrobné info: