Pažitka
Název:

Čokoládová roláda s kaštanovým krémem


Čokoládová roláda s kaštanovým krémem


Ingredience:
Těsto:
vejce5 ks
krupicový cukr175 g
čokoláda se 70% kakaa125 g
kakao2 lžíce
Náplň:
kaštanové pyré250 g
brandy (rum)4 lžíce
smetana ke šlehání 40 %500 ml
Postup přípravy:

Může se zdýt, že je to docela složitý recept. Ale nebojte se toho, nakonec zjistíte, že to je jednoduchý recept na domácí roládu, který si doma určitě zamilujete.

Žloutky spolu s cukrem ušleháme v kotlíku nad parou do husté pěny. Ušleháme!!
Nevaříme, nechceme jíst sladkou vaječinu.
Čokoládu taktéž ve vodní lázni rozpustíme.
Z bílků se špetičkou soli vyšleháme pevný sníh.
Žloutkovou pěnu odstavíme ze zdroje tepla a po částech vmícháme tekutou čokoládu a přes sítko prosejeme kakao, které přidáme taktéž do těsta.
Nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh.
Klasický nízký plech vystříkáme sprejovým olejem ( potravinářským, pochopitelně )
Vysteleme papírem na pečení, který rovněž nasprejujeme.
Těsto stěrkou uhladíme a plech vložíme do trouby (spodní + dolní ohřev) vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 10 minut.
Ihned po vytažení z trouby na upečený plát položíme čistý pečicí papír a všechno překlopíme. Stáhneme obezřetně ten původně spodní papír a zavineme do rolády s tím novým papírem. Necháme vychladnout a připravíme si náplň.
Kaštanového pyré necháme rozmrazit, přidáme brandy (rum) a vidličkou pořádně promícháme. Šlehačku vyšleháme dotuha.
Chladnou roládu rozvineme a potřeme kaštanovým pyré.
Poté ve vyšší vrstvě potřeme šlehačkou, zavineme, posypeme moučkovým cukrem a dáme ztuhnout do lednice.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno