Pažitka
Název:

Čokoládové cupcakes s chilli


Čokoládové cupcakes s chilli


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka180 g
kakao5 lžic
prášek do pečiva1 lžika
jedlá sodanecelá 1 lžička
sůl špetka
cukr krupice170 g
zakysaná smetana200 g
vejce1 ks
rozpuštěné máslo50 g
horká voda75 ml
Chilli krém:
máslo125 g
cream cheese200 g
hořká čokoláda (alespoň 50%)200 g
mleté chilli1 lžička
cukr moučka dle chuti
Postup přípravy:

Už hrozně moc dlouho se chystám na nějaký výtvor, kde se objeví kombinace čokolády s růžovým pepřem, zázvorem nebo solí. No...ještě na to nějak nedozrál čas (nebo strávníci), tak nakonec vždycky skončím u osvědčené klasiky - čokoláda s chilli. 

Není to nic převratného ani objevného, ale zato je to prostě děsně dobrý. Tu kombinaci sladkého začátku, který nakonec vybouchne v příjemnou pálivost, nám ti jihoameričani prostě dobře vymysleli.
 
Vždycky mám pocit, že sladko-hořko-pálivá kombinace je spíš pánská záležitost (a taky proto jsou tentokrát kapkejky doladěné mo-kníry), ale v mém okolí jsou na ni zatíženy spíš ženy. A co vy a čokoláda s chilli?
 
(Jo a o mé oblibě čokochilli kombinace se můžete přesvědčit i u receptu na čokolanýže.)
 
O čokochilli kapkejky si tentokrát řekli pánové z liberecké Small Change Coffee, takže jsem pekla večer a neměla v plánu fotit, což se ale změnilo po ochutnání kousku korpusu (ten znám) a hlavně krému. Takže jsem nakonec fotila v naší tmavé kuchyni a s absolutní neschopností pracovat se světlem. Fotky tedy omluvte, nějak se mi teď daří čím dál hůř.
 
A ještě něž se dostanu k receptu, tak musím přiznat kredit za recept skvělé Petře z blogu Kitchen and the City, objevila jsem ho ve výzvě v Gurmetu jako korpus k schwarzwaldskému dortu. A už ho nedám, je boží.
 
Na postupu je nejlepší to, jak je jednoduchý a jak efektní výsledek z toho vzejde.
 
Nejprve si nechte vyhřát troubu na 180°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
 
V jedné míse smíchejte veškeré suché ingredience (tj. mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl a cukr), přidejte k nim zakysanou smetanu, vejce, máslo i vodu a pořádně promíchejte. 
 
Těstem naplňte papírové košíčky asi do 3/4 a dejte péct do vyhřáté trouby na 17-20 minut, propečenost vyzkoušejte špejlí. Hotové košíčky nechte vychladnout na mřížce, před zdobením je můžete chvíli nechat zchladit třeba v ledničce.
 
Brnkačka, no né?
 
Když se košíčky pečou, připravte si krém. Nad vodní lázní nechte úplně rozpustit čokoládu a vmíchejte do ní mleté chilli. Čokoládu nechte zchladnout asi na 37°C - musí zůstat tekutá, ale teplá by nám udělala bordel s krému.
 
Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem (já dávám cca 2 lžíce cukru) do běla (nebo skoroběla) a všlehejte všechen cream cheese a pak i vychladlou čokoládu.
 
Krém si dejte do zdobícího sáčku a ozdobte jím vychladlé kapkejky, na vrch můžete ozdobit třeba chilli vločkami nebo nějakým zapichovátkem. 
 
Vrhněte se na hotové kapkejky. 
 
Odolejte pokušení se o ně nedělit.
Podrobné info:
Počet porcí14 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Kloučková

    zavřít okno