Název:Čokoládové cupcakes s chilli
Ingredience:
Těsto: |
hladká mouka | 180 g |
kakao | 5 lžic |
prášek do pečiva | 1 lžika |
jedlá soda | necelá 1 lžička |
sůl | špetka |
cukr krupice | 170 g |
zakysaná smetana | 200 g |
vejce | 1 ks |
rozpuštěné máslo | 50 g |
horká voda | 75 ml |
Chilli krém: |
máslo | 125 g |
cream cheese | 200 g |
hořká čokoláda (alespoň 50%) | 200 g |
mleté chilli | 1 lžička |
cukr moučka | dle chuti |
Postup přípravy:Už hrozně moc dlouho se chystám na nějaký výtvor, kde se objeví kombinace čokolády s růžovým pepřem, zázvorem nebo solí. No...ještě na to nějak nedozrál čas (nebo strávníci), tak nakonec vždycky skončím u osvědčené klasiky - čokoláda s chilli.
Není to nic převratného ani objevného, ale zato je to prostě děsně dobrý. Tu kombinaci sladkého začátku, který nakonec vybouchne v příjemnou pálivost, nám ti jihoameričani prostě dobře vymysleli.
Vždycky mám pocit, že sladko-hořko-pálivá kombinace je spíš pánská záležitost (a taky proto jsou tentokrát kapkejky doladěné mo-kníry), ale v mém okolí jsou na ni zatíženy spíš ženy. A co vy a čokoláda s chilli?
(Jo a o mé oblibě čokochilli kombinace se můžete přesvědčit i u receptu na
čokolanýže.)
O čokochilli kapkejky si tentokrát řekli pánové z liberecké Small Change Coffee, takže jsem pekla večer a neměla v plánu fotit, což se ale změnilo po ochutnání kousku korpusu (ten znám) a hlavně krému. Takže jsem nakonec fotila v naší tmavé kuchyni a s absolutní neschopností pracovat se světlem. Fotky tedy omluvte, nějak se mi teď daří čím dál hůř.
A ještě něž se dostanu k receptu, tak musím přiznat kredit za recept skvělé Petře z blogu Kitchen and the City, objevila jsem ho ve výzvě v Gurmetu jako korpus k schwarzwaldskému dortu. A už ho nedám, je boží.
Na postupu je nejlepší to, jak je jednoduchý a jak efektní výsledek z toho vzejde.
Nejprve si nechte vyhřát troubu na 180°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
V jedné míse smíchejte veškeré suché ingredience (tj. mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl a cukr), přidejte k nim zakysanou smetanu, vejce, máslo i vodu a pořádně promíchejte.
Těstem naplňte papírové košíčky asi do 3/4 a dejte péct do vyhřáté trouby na 17-20 minut, propečenost vyzkoušejte špejlí. Hotové košíčky nechte vychladnout na mřížce, před zdobením je můžete chvíli nechat zchladit třeba v ledničce.
Brnkačka, no né?
Když se košíčky pečou, připravte si krém. Nad vodní lázní nechte úplně rozpustit čokoládu a vmíchejte do ní mleté chilli. Čokoládu nechte zchladnout asi na 37°C - musí zůstat tekutá, ale teplá by nám udělala bordel s krému.
Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem (já dávám cca 2 lžíce cukru) do běla (nebo skoroběla) a všlehejte všechen cream cheese a pak i vychladlou čokoládu.
Krém si dejte do zdobícího sáčku a ozdobte jím vychladlé kapkejky, na vrch můžete ozdobit třeba chilli vločkami nebo nějakým zapichovátkem.
Vrhněte se na hotové kapkejky.
Odolejte pokušení se o ně nedělit.
Podrobné info:
Počet porcí14 porcí
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno