Pažitka
Název:

Cuketová polenta zapečená s mletým masem


Cuketová polenta zapečená s mletým masem


Ingredience:
Polenta:
polenta125 g
vývar nebo voda500 ml
cuketa100 g
česnek1 stroužek
olej1 lžíce
sůl dle chuti
Maso:
mleté krůtí maso400 g
mrkev1 ks
cibule1 ks
sůl dle chuti
sladká paprika1/2 lžičky
medvědí česnek1 lžička
sojová omáčka2 lžíce
olej1 lžíce
Dohotovení:
strouhaný sýr100 g
Postup přípravy:

Mleté maso je jediný druh masa, který můj syn jí, a aby ho nejedl pořád na ty samé způsoby, musím neustále vymýšlet nové kombinace. Když na mě pak ze špajzu vykoukla polenta, bylo jasno. A i když já velký milovník polenty nejsem, tak tohle je opravdu lahůdka, protože při pečení polenta krásně nasaje šťávu z masa, čímž dostane jedinečnou chuť!

Nejprve si připravíme maso:
Cibuli si nakrájíme na drobno, mrkev nastrouháme najemno. Na pánvi si rozpálíme lžíci oleje, na kterém necháme zesklovatět cibulku. Poté přidáme mleté maso, vařečkou ho pořádně rozdělíme, abychom neměli cucky. Osolíme ho, zasypeme mletou paprikou, medvědím česnekem, přidáme sojovou omáčku. Až se maso zatáhne, přisypeme nastrouhanou mrkev, necháme ještě dvě minuty opékat a poté sundáme z ohně a odložíme.

Pak se vrhneme na polentu:
Nastrouháme si cuketu na hrubo (pokud je menší můžeme i se slupkou, ale jestli chceme použít velkou cuketu, je dobré ji oloupat a zbavit semínek). V hrnci si rozpálíme lžíci oleje a cuketu na něm krátce osmahneme. Poté ji zalijeme 500ml vody a přivedeme k varu. Jakmile začne voda vařit, opatrně za stálého míchání přisypáváme polentu a mícháme do zhoustnutí. Kdyby byla polenta moc tekutá, přidáme ji více, pokud naopak moc hustá, zředíme ji vodou. Hotovou polentu osolíme dle chuti a vmícháme prolisovaný česnek.

Jakmile máme hotovo, ihned nalijeme polovinu polentu do zapékací misky (není potřeba ničím vymazávat), na ni navrstvíme všechno maso (bez přebytečné mastnoty), a na něj zbytek polenty.

Pečeme při 200 stupních cca 30 minut, poté zasypeme strouhaným sýrem a ještě 10 minut dopečeme.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Zuzana Zárecká

    zavřít okno