Pažitka
Název:

Cuketová polévka


Cuketová polévka


Ingredience:
Ingredience:
mladá cuketa500 g
cibule1 ks
brambory2 ks
olej3 lžíce
zeleninový vývar (dzde gelový bujon)800 ml
citron1 ks
česnek1 - 2 stroužky
31% smetana (šlahačka)150 ml
dobrá voňavá slanina (zde lopenická)100 g
mletý koriandr1/2 lžičky
sůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka
bylinky dle chuti na ozdobu
Postup přípravy:

Na talířích zdobíme odloženou cuketou, slaninovými škvarečky a oblíbenými bylinkami. Kdo chce, může strouhnout i citronovou kůru.

Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme na cca 3 mm plátky. V pánvi si rozpálíme olej a cuketky postupně (naráz se do pánve nevejdou.. alespoň do mojí teda ne) z obou stran osmažíme, zhruba 3 až 5 minut. Vyjmeme, pár koleček si odložíme na finále. Ve výpeku po cuketách osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, jen chvilku... dosklovata. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky, propláchneme vodou a dáme do hrnce, ve kterém pak budeme polévku vařit. K bramborám přidáme orestovanou cibuli, zalijeme vše zeleninovým vývarem (gelovým bujónem), uvedeme do varu a přidáme tu orestovanou cuketu. Vaříme doměkka, cca 15 minut. Poté měkkou zeleninu ve vývaru rozmixujeme tyčovým nebo jiným mixérem dohladka. Přidáme smetanu, prolisovaný česnek, sůl, pepř, koriandr a dochutíme citronovou šťávou. Bohatě stačí z půlky citronu. Nebo každý podle vlastní chuti. V originále je uvedena šťáva ze dvou citronů, což mi přijde hooodně moc to už by byla, alespoň dle mého, polévka citróónová. Necháme ještě krátce projít varem.
Na pánvi, ve které jsme restovali cibuli, osmažíme nyní na kostičky pokrájenou slaninu. A hezky dokřupava.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno