Pažitka
Název:

Cuketové špagety s citronovou omáčkou


Cuketové špagety s citronovou omáčkou


Ingredience:
Ingredience:
špagety4 porce
malá cuketa2 ks
česnek4 stroužky
olivový olej dle potřeby
máslo50 g
žloutek4 ks
sladká smetana150 ml
strouhaný parmazán20 g
kůra z jednoho očištěného citronu dle chuti
šťáva z jednoho citronu dle chuti
bazalkové lístky hrst
sůl dle chuti
pepř špetka
parmazán na posypání
Postup přípravy:

Má citronová symfonie pokračuje další větou. Kdysi dávno jsem v jednom televizním programu viděla omáčku na těstoviny ze šlehaných žloutků a citronů. Recept jsem si nenapsala, ale ta kombinace mi utkvěla v paměti. Dnes jsem se rozhodla ji vyzkoušet a vyšla z toho tato výborná a lehká omáčka. O tom že chutná fakt dobře svědčí i fakt, že z rozpisu pro 4 osoby mi stěží zbyla porce pro mě, tak moc rodině zachutnala a to včetně té nejmenší.

Protože omáčka je šlehaná ve vodní lázni, je jídlo trochu náročnější na synchronizaci jednotlivých kroků. Proto si nejdřív nastrouhejte cukety na dlouhé tenké pásky. Pokud nevlastníte struhadlo, které vám to umožní, můžete použít silnější škrabku na brambory, neb sýr a vzniklé stužky podélně překrojte na cca 0,5 cm široké pásky. Česnek nastrouhejte na tenké plátky. Poté dejte vařit velký hrnec s osolenou vodou na špagety. Připravte si hrnec s vodou, do kterého vložíte mísu ve které budete šlehat omáčku. Když se voda v hrnci pod miskou začne vařit, tak stáhněte plamen a v misce nechte rozpustit máslo. Do másla postupně zašlehávejte jeden po druhém žloutky. Přidejte postupně smetanu, citronovou kůru a parmazán. Stále šlehejte, do houstnoucí omáčky postupně přilévejte citronovou šťávu. Nakonec smetanu osolte a opepřete. Konzistence omáčky by neměla být tekutá, ale ani by se vám neměla srazit. 
Mezitím co budete šlehat omáčku si uvařte špagety.
V momentě kdy je omáčka hotová si rozpalte v hluboké pánvi olivový olej. Na něm lehce orestujte plátky česneku. K česneku přidejte cuketové pásky, která nechte víceméně jenom ohřát. Pánev stáhněte z plotny. K cuketám přimíchejte špagety a bazalkové lístky nakrájené na tenké proužky. Nakonec vše promíchejte s omáčkou. Každá cuketa a špageta musí být omáčkou obaleny, ale nesmí v omáčce plavat. 
Podávejte s citronem a strouhaný parmazánem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno