Pažitka
Název:

Dajsa


Dajsa


Ingredience:
mléko1 l
krupička6 lžic
cukr2 lžíce
esence z růží trochu
máslo silný plátek
chalva na ozdobení
pekanové ořechy v kramelu na ozdobení
skořice špetka
Ingredience:
Postup přípravy:

Dnes mám pro vás spíše takový recept – nerecept, neboť dajsa není nic jiného než obyčejná krupicová kaše. I arabský svět má svou verzi, orientální. Základ je jasný – mléko, krupička. Rozdíl je pouze v přidání růžové esence pro vůni a konečným zdobením chalvou a drcenými ořechy.

Chalva je sladká cukrovinka, která se vyrábí z drcených sezamových semínek, medu a karamelu. Je jednou z nejstarších orientálních pochoutek. Často je ochucena například pistáciovými oříšky, kakaem nebo vanilkou. Je součástí některých arabských dezertů a moučníků.

Když jsem chalvu ochutnala poprvé, byla jsem zklamaná. Příliš výrazná chuť sezamu na sladko mě neoslovila. Dnes ji s oblibou přidávám do sušenek a cukroví.

Ve studeném mléce metličkou rozmícháme krupičku. Krupičky nedávejte příliš vrchovaté lžíce, spíše rovné. Za stálého míchání přivedeme k varu a tak pět minutek povaříme. Poté odstavíme, vmícháme cukr, růžovou esenci a máslo.

Kaši servírujeme posypanou chalvou, na hrubo drcenými ořechy a skořicí.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno