Pažitka
Název:

Domácí bujón - vývar


Domácí bujón - vývar


Ingredience:
Ingredience:
kosti všeho druhu s poctivou vrstvou masa dle potřeby
kořenová zelenina dle potřeby
cibule dle potřeby
česnek dle potřeby
různé košťály zeleniny dle potřeby
natě bylinek dle chuti
bobkový list dle chuti
nové koření dle chuti
celý pepř dle chuti
Postup přípravy:

Vývar. Základ většiny mých receptů. Vývar jsem začala vařit v dvoulitrovém hrnci. Teď mi pomalu nestačí ten největší, co mám. Vždy si dojdu do řeznictví a nakoupím různé kosti. Vepřové, hovězí, morkové, křížové, oháňku... Když vykostím kuře, přihodím i tyy kuřecí, mám ráda smíšený vývar. K tomu hodně kořenové zeleniny, cibule, česneku a koření. Pak ho nechám na jedničku i 12 hodin táhnout na sporáku. Možná se vám bude zdát, že je to zbytečně dlouho, že to stačí v papiňáku... Pche, tenhle vývar má duši! 

Nemusí být vše, co je v surovinách. Prostě dejte to, co máte doma. Kořenovou zeleninu důkladně omyjte a vydrbejte kartáčkem, neloupejte. To samé platí i o cibuli a česneku, ale bacha na to, pod slupkou bývá plíseň, takže cibuli i česnek většinou raději loupu. Zalijte studenou vodou, aby bylo vše ponořené a zprudka přiveďte k varu. Nechte maso zatáhnout. Vodu slijte. Já ji dávám pejsků. Zalijte znovu studenou vodou a sporák zapněte na nejnižší stupeň. Nechte táhnout několik hodin. Na takto nízký stupeň aspoň 6 - 8 hodin, ale jak jsem psala výše...klidně déle! Hotový vývar přeceďte a oberte maso. 

Pokud chcete bujon, nechte přecezený vývar zredukovat. Nalijte do tvořítek na led a zamrazte. Tak máte zajištěnou zásobu domácího bujonu na další vaření.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno