Pažitka
Název:

Domácí donuty


Domácí donuty


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka3 hrnky (250ml)
vlažné mléko1 hrnek
droždí1 kostka (42g)
žloutky2 ks
cukr krupice3 lžíce
olej2 lžíce
bílý jogurt2 lžíce
rum1 lžíce
sůl špetka
Citronová poleva:
cukr moučka200 g
horká voda2 lžíce
citronová šťáva1 lžíce
potravinářské barvivo dle potřeby
Čokoládová poleva:
čokoláda na vaření rozpuštěná ve vodní lázni1 tabulka
máslo2 lžíce
smetana ke šlehání1 - 2 lžíce
Zdobení:
cukrové cukrářské zdobení dle chuti
čokoládové cukrářské zdobení dle chuti
oříšky, mandle, kokos... dle chuti
Postup přípravy:

Děti chtěly v obchodě koupit donuty. No samosebou, že jim zachutnaly, takže jsem jim připravila domácí. Smažené do zlatova chutnají nejlépe, ale pro ty, co by raději zdravější verzi, je tady možnost si donuty upéct - chutnají poté víc jako buchta. A tady je receptík.

Z mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Kvásek dělám tak, že dám mléko a trochu cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu). Jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět. 

Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme špetku soli, žloutky, bílý jogurt, rum a kvásek včetně trochy mléka. Zbývající mléko si ponecháme stranou a v případě potřeby ho při zpracování přidáme do těsta. Vyhněteme těsto, tak aby se nelepilo. Poté přikryjeme utěrkou a necháme kynout, až se zdvojnásobí objem. Po vykynutí propracujeme a necháme ještě chvíli kynout. 

Po vykynutí těsto dáme na pomoučněný vál, rozválíme placku, která by měla být tlustá 1 - 1,5 cm. Poté již vykrajujeme skleničkou kolečka a uprostřed uděláme dírku panákem, nebo vykrajovátkem na cukroví. Vykrojené středy můžeme ponechat a připravit z nich malé koblížky. Připravené donuty přeneseme na plech.

A teď jsou dvě možnosti. Zdravější verze je, upéct donuty v troubě, nebo verze druhá, hezky smažit do zlatova v rozpáleném oleji. Po vychladnutí namáčíme donuty v polevách, které máme rádi a sypeme čokoládovým nebo cukrovým zdobením. Já jsem polevu nanášela mašlovačkou, přišlo mi to praktičtější, místo namáčení.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno