Pažitka
Název:

Domácí rohlíčky s pomazánkou z kořenové zeleniny

vegetariánský recept


Domácí rohlíčky s pomazánkou z kořenové zeleniny


Ingredience:
Rohlíky (12 ks):
hladká mouka500 g
droždí1 kostka
vlažná voda250 ml
sůl10 g
cukr5 g
olej na pomazání
kmín, sezam na posypání
Pomazánka (4 - 6 porcí):
petržel1 ks
mrkev2 ks
celer (nemusí být, pokud máte malé děti či jste alergici) kousek
máslo80 g
hustý jogurt5 lžic
sůl dle chuti
pepř dle chuti
citronová šťáva dle chuti
Postup přípravy:

Není nad domácí pečivo! Rohlíčky jsou nejlepší čerstvé, druhý den bývají zpravidla již gumovější. Proto je to dokonalá večeře či snídaně, ke které byste si však museli o trošku dříve přivstat.

Rohlíky:

Mouku vsypeme do mísy a vytvoříme důlek, do kterého nalijeme trochu vlažné vody, rozdrobíme kvasnice a přidáme cukr. Lehce promícháme vidličkou a necháme vzejít kvásek (cca 15min). Poté přidáme sůl a vodu a vypracujeme tužší těsto. Necháme 30min kynout. Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme kolečko, které rozkrájíme na 8 trojúhelníků. Každý trojúhelník srolujeme od základny (baze) ke špičce do rohlíku. Rohlíčky skládáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20min kynout. Mezitím si nahřejeme troubu na 250 stupňů. Rohlíčky potřeme vodou nebo olejem a posypeme třeba kmínem, sezamem... Troubu zapáříme z rozstřikovače nebo jen ručně nakropením vodou. Vložíme rohlíky a pečeme 10-15min. 

Pomazánka:

Zeleninu nastrouháme najemno, změklé máslo utřeme s jogurtem a se solí, vše smícháme a popř. dochutíme citron. šťávou. Poznámka:Pro dospělé lze přidat třeba lžíci majonézy.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno