Pažitka
Název:

Domácí semínkový chleba s chia


Domácí semínkový chleba s chia


Ingredience:
Ingredience:
tapioková mouka1 hrnek
mletá zlatá lněná semínka1 hrnek
mletá slunečnicová semínka1/2 hrnku
dýňová semínka1/2 hrnku
chia semínka1/3 hrnku
kypřící prášek1/2 sáčku
sůl1 lžička
extra panenský olivový olej1/3 hrnku
vlažná voda1/3 hrnku
menší vejce5 ks
Postup přípravy:

Snad asi nikdy jsem vám nenapsala hrnkový recept, ale když jsem hledala na internetu inspiraci na bezlepkový chleba, nejvíc mě oslovil recept od Janči z blogu Cukrfree. A zároveň mi přišlo používat hrnek jako odměrku velmi praktické. Pravda, že i moje mamka má v kuchařce spoustu receptů, kde se k odměření používají hrnečky a aspoň nemusím umývat váhu, že jo.

1. Jako první jsem si dala do mixéru zlatá lněná semínka, která jsem rozmixovala "na mouku".

2. Poté jsem méně rozmixovala slunečnicová a dýňová semínka, tak aby zůstala na větší kousky.

3. Poté jsem smíchala všechna semínka i spolu s chia semínky a tapiokovou moukou, solí a kypřícím práškem dohromady.

4. Do menší misky jsem rozklepla vajíčka a ta jsem vidličkou lehce našlehala (asi tak, jako když si děláte míchaná vejce). A poté jsem je přidala do velké mísy ke všem suchým ingrediencím.

5. Směs promíchejte a přidejte vodu a olivový olej. Opět důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience propojily. 

6. Chleba jsem pekla v toastové formě vyložené pečícím papírem 60 minut na 160°C. Klasicky jako bábovku jsem zkusila, zda těsto nelepí pomocí špejle. Poté jsem troubu vypnula a nechala cca 10 minut dojít. 

Musím říct, že jsme se s L. shodli, že nám to chuťově připomíná makovec. Jednoduše klasickou makovou buchtu od mamky. Pravděpodobně těmi chia semínky. Chlebík jsem dojedla pět dní po upečení a byl stále dobrý.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Dominika R. Scholzová

    zavřít okno