Ingredience: | |
švestky | 3 kg |
ocet | 125 ml |
cukr krupice | 750 - 1000 g |
mletá skořice | 1 lžička |
rum | 1 dcl |
vanilkový extrakt | několik kapek |
Díky letošní hojné úrodě švestek jsem vyhrabala ve staré kuchařce tradiční recept na domácí švestková povidla podle mojí babičky.
1) Švestky vypeckujte a pokrájejte. Zasypte je cukrem (množství cukru volte dle sladkosti švestek) a zalijte octem.
2) Nechte v uzavřené nádobě odležet do druhého dne.
3) 1. varianta: Švestky hodinu povařte na sporáku a poté dejte do předehřáté trouby na 160 stupňů péct na 3 hodiny.
2. varianta: Švestky dejte do multicookeru a na funkci dušení nechte 5 hodin péct.
4) Švestky rozmixujte ponorným mixérem, přidejte rum, skořici a vanilkový extrakt.
5) Ještě horká povidla plňte do sklenic, otočte na 5 minut víčkem dolů, poté obraťte zpět a nechte zcela vychladnout.
Podrobné info: