Pažitka
Název:

Dort z bílé čokolády


Dort z bílé čokolády


Ingredience:
máslo (pořádně změklé)200 g
moučkový cukr140 g
vejce (žloutky a bílky zvlášť)8 ks
bílá čokoláda (rozpuštěná ve vodní lázni)200 g
sůl špetička
krupicový cukr1 lžíce
hladká mouka180 g
tuk na vymazání formy
mouka na vysypání formy
kvalitní meruňkový džem na potření
meruňkovice1 lžíce
čokoládová poleva z bílé čokolády1 balení
tmavá čokoláda na dozdobení
Ingredience:
Postup přípravy:

Dostala jsem chuť na klasický Sachr dort plný čokolády. Jenže mi chyběla čokoláda. Vyřešila jsem si to po svém.

Místo tmavé čokolády jsem totiž ve špajzu našla x tabulek bílé a tak bylo rozhodnuto. Čokoláda se rozpustila a šlo se experimentovat. Trošku jsem se bála, co mi z té trouby nakonec vyjde, ale uspěla jsem

Korpus je příjemně vláčný, s meruňkovicí i marmeládou si skvěle rozumí a dort tak zmizel během jediného dne. Je to trošku škoda, protože by jistě chutnal mnohem lépe tak den, dva rozleželý, ale u nás jak je něco sladkého, vrhají se na to jako kobylky. 

Změklé máslo pořádně vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny, do které postupně po jednom zašlehávejte žloutky a přimíchávejte rozpuštěnou bílou čokoládu. Z bílků a špetičky soli ušlehejte polotuhý sníh, přidejte lžíci krupicového cukru a vyšlehejte dotuha. Sníh přestaňte šlehat ve chvíli, kdy se začne krásně lesknout. Sníh s moukou po částech vmíchejte do vaječné pěny s čokoládou. 

Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 22-25cm, vložte do trouby předehřáté na 160°C a pečte cca 50-60 minut. Troubu neotvírejte dřív než po tři čtvrtě hodině, aby těsto nespadlo. 

Hotový korpus nechte vychladnout na mřížce, rozkrojte jej na tři pláty (pomocí nitě to jde nejlépe), pořádně potřete marmeládou smíchanou s meruňkovicí a spojte dohromady. Celý povrch dortu (i po stranách) ještě potřete a dejte na chvíli do lednice zatuhnout. 

Takto připravený dort polijte čokoládovou polevou. Tu si připravte ze tří tabulek bílé čokolády a několika lžic másla (cca 4). Obojí nechte společně rozehřát ve vodní lázni, tak aby vznikl hladký krém. Potom je třeba nechat tento krém trošku zchladnout, nesmí být horký, když do něj strčíte prst, neměli byste se popálit. Vše nechte pořádně ztuhnout a dozdobte rozpuštěnou tmavou čokoládou a dále podle své fantazie. 

Než dort budete podávat, nechte jej minimálně 15 minut stát při pokojové teplotě a krájejte ho opatrně tenkým nožem máčeným v horké vodě, aby čokoláda nepopraskala.

Dobrou chuť!   

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno