Pažitka
Název:

Drobenkový koláč s tvarohovo-ricottovou náplní


Drobenkový koláč s tvarohovo-ricottovou náplní


Ingredience:
Koláče:
špaldová mouka Typ 1050 (Lidl)300 g
cukr krystal50 g
sušené droždí1 ks
mléko0,2 l
olej0,15 l
žloutek (bílky na potření těsta)2 ks
sůl špetka
Drobenka:
polohrubá mouka150 g
cukr moučka100 g
máslo100 g
Náplň:
ricotta200 g
polotučný tvaroh ve vaničce250 g
smetana na šlehání1 kelímek
cukr moučka30 g
Postup přípravy:

Podobný koláč jsme si už před mnoha lety oblíbili s mým mužem v místní pekárně. Dnes jsem se ho pokusila napodobit doma a pokus vyšel víc jak na výbornou. Navíc jsem se od svých kuchařských kolegyň z naší vařící skupiny dozvěděla, že je to vlastně obdoba klasického Pražského koláče, jen u nás na Moravě se prodává pod názvem drobenkový a proto jsem ho ani pod názvem pražský doteď neznala. No je vidět, že se člověk celý život učí a poznává nové a nové věci. A o tom přece i život je, ne?

Těsto si nechávám zadělat a vykynout pekárnu na chleba - program příprava těsta. Z vykynutého těsta si vytvořím 10 bochánků (jeden zhruba o hmotnosti 80 g) a rozložím je s dostatečným odstupem na plech vyložený pečícím papírem. Necháme zhruba ještě půl hodiny nakynout. Drobenku si připravíme smícháním-rozmixováním mouky s cukrem a máslem. Nakynuté bochánky potřeme bílkem a hustě zasypeme drobenkou. Pečeme v troubě při 180 stupních zhruba 15-20 minut dozlatova. Necháme zcela vychladnout.
Náplň si připravíme vyšleháním smetany, přidáme cukr a postupně vmícháme tvaroh s ricottou.
Každý bochánek podélně rozkrojíme a naplníme větší vrstvou krému. Uchováváme v chladu.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno