Pažitka
Název:

Dýňová polévka s hovězím vývarem, zeleninou, pomerančovou šťávou a konopným semínkem

bez lepku, vajec a mléčné bílkoviny - není vhodné pro vegany a vegetariány


Dýňová polévka s hovězím vývarem, zeleninou, pomerančovou šťávou a konopným semínkem


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko dle potřeby
mrkev3 ks
petržel1 ks
cibule1 ks
pomeranč - šťáva z něj1 ks
menší dýně1/2 ks
bobkový list1 ks
hovězí vývar1,5 l
sůl dle chuti
pórek na ozdobení dle potřeby
plátky pomeranče dle potřeb
loupaná konopná semínka1 lžíce
mandlové mléko, případně jogurt či smetana dle potřeby
Vývar:
hovězí maso nebo kosti dle potřeby
voda dle potřeby
velká cibule1 ks
mrkev2 - 3 ks
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Dýně je surovina, která v současné době nesmí chybět v žádné domácnosti. Dýně má všestranné využití a polévka z ní může mít nekonečno možných chutí. Já jsem měla chuť na sladkou variaci polévky, a jelikož mi manžel dovezl čerstvé pomeranče, neváhala jsem ani chvilinku a použila jsem šťávu z pomeranče právě na dochucení polévky. Konopné semínko je bohatým zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin a obsahuje spoustu dalších cenných živin, zdravé tuky nesmí v podobě Ghí chybět, úžasná polévka, která nás v tom škaredém počasí příjemně zahřála a zároveň vrátila zpět do léta svojí hravou veselou barvou.

Než se pustíme do samotné přípravy polévky, bude zapotřebí připravit vývar. Do hrnce nandáme hovězí kosti nebo maso, osolíme, přidáme 2 velké mrkve, 1 cibuli, vaříme přibližně 1,5-2 hodiny.
Když máme vývar uvařený, přecedíme jej a využijeme k přípravě polévky.

Na ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme očištěnou na kostičky pokrájenou mrkev, petržel, očištěnou, vydlabanou, pokrájenou máslovou dýni. Vše společně prohřejeme. Prohřátou zeleninu zalijeme vývarem, přidáme bobkový list. Vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, vyjmeme bobkový list, zeleninu rozmixujeme, přidáme šťávu z pomeranče dle vlastní chuti, dosolíme, případně zjemníme jogurtem či smetanou, já použila mandlové mléko.
Před servírováním jsem polévku ozdobila pokrájeným pórkem, měsíčky oloupaného pomeranče a konopným semínkem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno