Ingredience: | |
máslová dýně | 1/2 ks |
mrkev | 1 ks |
petržel | 1 ks |
malá šalotka | 1 ks |
voda | cca 500 ml |
máslo nebo olej | kousek |
šťáva z pomeranče | 50 ml |
sůl | dle chuti |
skořice | dle chuti |
bylinky (máta, koriandr) | dle chuti |
pomeranč | na ozdobení |
Dýňovou polévku určitě znáte na tisíc způsobů taky. Já jsem si nedávno v Králíkovi v rádiu moc pochutnala na téhle polévce s pomerančovou šťávou a skořicí. Tak jsem si doma taky jednu udělala a byla výborná.
Mrkev, petržel a šalotku oloupejte, pokrájejte na kostičky a osmahněte zlehka na másle. Jakmile lehce chytí barvu, dolijte vodou - asi 500 ml, maličko osolte. Po 20 minutách přidejte nakrájenou dýni a 10 minut ještě povařte. Zeleninu rozmixujte ponorným mixérem
Nyní přidejte pomerančovou šťávu, případně dosolte a ochuťte taky skořicí.
K dýňové polévce podávejte víno Fabig Hibernal, je na doporučení od sommeliéra.
Jak vaříte dýňovou polévku vy? Napište mi svoje tipy.
Ještě mám pár informací: tři druhy nejběžnějších dýní a jejich použití.
Máslová dýně
Má hruškový tvar a velmi jemnou chuť. Často ji používám dík sladké chuti do koláčů nebo jako přílohu. Ale i na polévku se hodí. Vždy ji loupám. A to tak že rozdělím na kulatou část a válcovitý konec. Pak oloupu a z kulatého vnitřku vyndám semínka.
Dýně Hokaido
Nejznámější a nejpoužívanější druh dýně. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálních prvků, takže bych se na ni právě na podzim rozhodně zaměřila. Já ji vždy loupu, ale vím že spousta lidí to nedělá. A po vydlabání semínek je zkuste opražit, jsou výborná.
Špagetová dýně
Její vnitřek se po uvaření rozpadá na "špagety", proto její název. Já jsem ji zatím použila jen jednou a to právě jako špagety. Vřele doporučuji.
Podrobné info: