Pažitka
Název:

Dýňové noky s baby špenátem a mozarellou


Dýňové noky s baby špenátem a mozarellou


Ingredience:
Dýňové noky:
máslová dýně1/2 ks
olivový olej na pokapání
špaldová chlebová mouka1 hrnek
sůl špetka
Baby špenát:
baby špenát125 g
menší cibule1 ks
kokosový olej4 lžičky
pesto z medvědího česneku1 lžička
voda3/4 hrnku
sůl špetka
mozzarella dle potřeby
Postup přípravy:

Z předešlého vaření mi zbyla polovina máslové dýně, tak jsem přemýšlela co s ní a jelikož mám už delší dobu chuť na nějaké noky, tak jsem se o ně chtěla pokusit. Ale co k tomu? V lednici na mě mrkal osamocený baby špenát, a aby nechybělo nic na ozdobu, tak jsem ještě manžela poslala vedle do krámku pro mozzarellu. A musím se pochválit, protože vznikla delikátní věc.

Dýňové noky:

Rozpálíme si troubu na 200°. Máslovou dýni nakrájíme na kostičky, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby do změknutí, zhruba 40 minut. Chvilku před koncem dopečení si dáme na sporák vařit vodu, aby se vařila, jakmile se noky dokončí.
Upečenou dýni rozmixujeme na pyré a postupně přidáváme mouku. Opravdu pomalu a postupně, protože se může stát, že nevypotřebujete přímo celý hrnek mouky, ale může vám troška zůstat. Vypracujeme pružné a tvárné těsto a rozválíme ho na dlouhého hada, kterého nakrájíme na kousky (27 kousků jsem měla). Z kousků vytvarujeme kuličky a klepneme je paličkou na maso, můžete mačkat i vidličkou. Vložíme je do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou, přibližně 7-8 minut.

Baby špenát:

Nasekáme na drobno cibulku. Připravíme na sporák menší hrnec, ve kterém rozpustíme kokosový olej a cibulku na něm zpěníme. Baby špenát spaříme horkou vodou, nasekáme nahrubo (můžeme odkrojit stonky) a vložíme do hrnce. Přidáme pesto z medvědího česneku a chvilku na oleji orestujeme. Pak zalijeme ¾ hrnkem vody a necháme dusit do měkka, zhruba 20 minut.

Při podávání ozdobíme nastrouhanou mozzarellou. Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Karol Tišerová

    zavřít okno