Pažitka
Název:

Dýňovo-cuketový jahelník s polentou, tapioka škrobem a kmínem

bez lepku, mléka, vajec - vegan


Dýňovo-cuketový jahelník s polentou, tapioka škrobem a kmínem


Ingredience:
Ingredience:
jáhly120 g
dýně Hokaido220 g
cuketa130 g
řepkový olej30 g
polenta160 g
tapioka škrob108 g
celý kmín1,5 lžičky
sůl1 - 2 lžičky
Navíc:
česnek3 - 4 stroužky
majoránka dle chuti
Postup přípravy:

Prostě kdo si hraje, nezlobí a já dostala chuť na kecínek, jednu verzi jsem upekla jen s kmínem a druhou s česnekem a majoránkou, musím říct, že mě oslovila verze s česnekem a majoránku, našeho mladého pána zase jen s kmínem. 
Tapioka škrob je škrob, ve kterém vidím nejen pomocníka, který těsto nakypří, prodlouží trvanlivost, ale má i živiny což se o běžných škrobech říci nedá.
Tapioka se ve svém složení pyšní zastoupením vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku. Nechybí ani zdroj železa, kyseliny listové, vitamínu B a omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Má příznivý vliv na trávení mnohem více informací najdete na webu spektrumzdravi.cz.
Polenta má úžasnou schopnost, že hezky saje, tudíž se nám k přípravě hezky hodí, díky přidané polentě, není jahelník mokrý.

Tuto slanou verzi jahelníku si dovedu představit k pomazánce, ale i k domácí šunce či uzenému. Pokud si přidáte do těsta česnek, majoránku už se velmi přiblížíte chuti kecínku.

Jáhly propláchneme, několikrát spaříme horkou vodou, zbaví se tak hořkosti. Jáhly uvaříme ve dvojnásobném množství vody. Snažíme se co nejvíce vody vyvařit, případně přecedíme přes síto a necháme okapat. 
Mezitím si oloupeme, vydlabeme dýni, najemno ji nastrouháme, zrovna tak cuketu. Vychladlé jáhly smícháme s nastrouhanou směsí dýně a cukety, zamícháme, osolíme, přidáme kmín, tapioka škrob a polentu, důkladně vše promícháme.
Kdo má rád česnek a majoránku klidně přidá, vřele doporučuji.
Já jsem připravovala rovněž pro syna, tudíž jsem nesolila příliš, osolte dle vlastní chuti.
Těsto nalijeme do silikonové formy, vložíme do rozehřáté trouby, před vložením do trouby překryjeme alobalem. Pečeme na 180°C přibližně 1 hodiny. Pokud chceme křupavou kůrku, 10 minut před vyndáním odklopíme. Těsto se nesmí lepit na špejli.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno