Pažitka
Název:

Dýňovo-ricottové noky se šalvějovým máslem


Dýňovo-ricottové noky se šalvějovým máslem


Ingredience:
Ingredience:
dýňové pyré1 hrnek
ricotta1 hrnek
strouhaný sýr Gran Moravia1/4 hrnku
vejce2 ks
semolinová mouka3 - 4 hrnky
sůl2 lžičky
čerstvé máslo Gran Moravia50 g
čerstvá šalvěj dle chuti
Postup přípravy:

S příchodem podzimu se všude objevují dýňové recepty. Tento dýňový recept není rozhodně poslední, který tento podzim připravuji. Polévku dělají všichni a proto jsem se rozhodla pro něco úplně jiného. Dnes si společně uvaříme dýňovo-ricottové noky s parmezánem, které nádherně doplňuje šalvějové máslo. Chuť šalvějového másla je naprosto dokonalá a uchvátí Vás svou jednoduchostí. Navrch ještě špetka parmezánu a budete se cítit jako v nebi.

Nejprve si připravíme dýňové pyré. Malou dýni Hokkaidó rozkrojíme napůl a vnitřek vydlabeme. Vydlabanou dýni nakrájíme i se slupkou na větší kusy, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Vše pokapeme trochou olivového oleje a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 35-40 minut. Nemusíte se bát, slupka krásně změkne. Dejte si akorát pozor, aby se Vám dýně nespálila. Jakmile jsou kousky měkké, necháme je vychladnout a poté je vhodíme do mixéru. Dýni rozmixujeme na hladké pyré. 
 
Rozmixovanou dýni přendáme do misky a přidáme k ní ricottu, strouhaný sýr, vejce, mouku a sůl. Pomocí rukou vypracujeme vláčné a nelepivé těsto. Pokud by se Vám i přesto těsto lepilo na ruce, přidejte ještě trochu mouky. Z těsta vypracujte malý bochánek a rozdělte ho na několik menších kousků. Z každého kousku pak vyválejte pomocí pomoučených rukou válečky a nakrájejte je ostrým nožem na cca 1 cm široké noky. Noky vhoďte do vroucí vody a nechte vařit 1 - 2 minuty. 
 
Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte k němu nadrobno nakrájené lístky šalvěje. Chvíli vše opékejte a nakonec máslo posolte. Noky před podáváním přelijte šalvějovým máslem, posypte strouhaným parmezánem a máte hotovo.
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Michaela Šupáková

    zavřít okno