Pažitka
Název:

Dýňový dort s arašídovým korpusem a karamelem


Dýňový dort s arašídovým korpusem a karamelem


Ingredience:
Korpus:
arašídové máslo160 g
loupané arašídy60 g
ovesné vločky130 g
rýžový sirup2 lžíce
Krém:
mascarpone500 g
dýňové pyré270 g
vejce3 ks
rýžový sirup5 lžic
sůl špetka
Karamelové arašídy:
loupané arašídy50 g
kokosový cukr3 lžičky
voda2 lžíce
sůl1/2 lžičky
Postup přípravy:

Podzim je nádherné roční období…miluju jeho barevnost, šustění listí pod nohama a teplo postupně slábnoucích slunečních paprsků. Začíná období horké čokolády a večerů strávených s knížkou a konvicí horkého čaje.

Je to ale taky období nesmírně bohaté na skvělé lokální suroviny jako jsou jablka, hrušky, kořenová zelenina a hlavně a především DÝNĚ! Tyhle oranžové podzimní poklady  zbožňuju a považuju je za takový malý zázrak. Jejich nasládlá chuť se úžasně hodí do sladkých i slaných pokrmů a člověk tak může v kuchyni neustále experimentovat.

A protože mám zrovna arašídové období a mohla bych je jíst denně po kilech, rozhodla jsem se svoje dvě závislosti spojit do jedné. Výsledkem je naprosto dokonalý dýňový dort s opravdu pořádnou dávkou arašídů. Doufám, že se tuků nebojíte a neodradí vás spojení mascarpone s arašídy, protože to by byla vaše životní chyba. Jak ho jednou ochutnáte, už se nebudete chtít s nikým rozdělit.

Nejprve si připravíme korpus. Vločky nasypeme do pánve a několik minut je necháme opražit. Nezapomínejte vločky míchat, aby se opražily rovnoměrně a nepřipálily se. Když vločky začnou krásně vonět a lehce zezlátnou, přesypeme je do mísy. K vločkám přidáme arašídové máslo, rýžový sirup a arašídy posekané nahrubo. Vše důkladně prohněteme a vzniklou směs upěchujeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Korpus máme hotový a zatím ho dáme odpočívat do lednice.

Na krém budeme potřebovat 3 větší vejce, nejlépe domácí, pokojové teploty. Rozklepneme je do mísy a ušleháme společně s rýžovým sirupem. Postupně do směsi zašleháme mascarpone. Ve chvíli, kdy je konzistence hladká a sýr je zcela rozmíchaný, vmícháme do krému dýňové pyré a špetku soli.

Krém nalijeme do formy na arašídový korpus a vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Pečeme přibližně 40 minut. Po upečení necháme dort vychladnout, ozdobíme karamelovými slanými arašídy a podáváme.

Karamelové arašídy připravíme úplně jednoduše. Arašídy necháme na pánvi lehce opražit a rozvonět. Ve chvíli kdy začínají chytat zlatavou barvu, zasypeme je kokosovým cukrem, promícháme a necháme cukr rozpouštět. Když se začne lehce napalovat a karamelizovat, přidáme do pánve sůl a trošku vody. Necháme odpařit všechnu tekutinu a ještě chvíli zahříváme. Hotové arašídy nasypeme na pečící papír a počkáme až karamel ztvrdne a zchladne.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno