Pažitka
Název:

Dýňový perník

veganský recept


Dýňový perník


Ingredience:
Ingredience:
mouka (mix pohankové, jáhelné a špaldové)320 g
sůl špetka
sladěnka (případně kukuřičný nebo rýžový sirup)80 g
nahrubo mleté ořechy150 g
nahrubo nastrouhaná dýně Hokkaido300 g
perníkové koření a lžička skořice1 lžička
skořice1/2 lžičy
prášek do pečiva bez fosfátů2 lžičky
bio olej100 ml
ovesné nebo jiné rostlinné mléko1 hrnek
spařené rozinky1 hrnek
marmeláda bez cukru dle potřeby
kokos (na povrch) dle potřeby
semínka či ořechy na posypání
Postup přípravy:

Jsem teď trochu v časovém skluzu, vlastně nemám skoro vůbec čas něco péct a když to upeču, nestíhám to fotit a pak psát. Tento výborný perníček jsem upekla již před měsícem a fotky mi ležely v počítači. Konečně jsem se dostala k publikování. Jsem teď na praxi v Camphillu České kopisty , kde se snažím také něco péct a dělá mi radost, když chutná. O to víc je to hodnotnější.
Tento perník je opravdu moc dobrý, krásně vláčný a protože jsem tam opět nacpala pohankovou i jahelnou mouku, skoro vůbec nezatěžuje lepkem organismus.

Dýni nastrouháme na jemno. Mouku smícháme se solí, kypřidlem a kořením. Troubu dáme na 180°C. Do druhé mísy dáme dýni a ostatní ingredience bez ořechů a rozinek a také bez marmelády ( ta přijde až na povrch). Tekutou směs přidáme k mouce a utvoříme tekutější těsto, ke kterému přidáme ořechy a rozinky směs vlijeme do pekáče. Uhladíme a dáme do trouby péct tak na 35 minut. Těsně před koncem dáme do hrnce marmeládu, asi tak 6 lžic, rozředíme vodou, můžeme přidat koření či trochu rumu a horký koláč potřeme marmeládou a posypeme tím, co máme rádi.

Dobrou chuť! 

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Denisa Schmiedová

    zavřít okno