Pažitka
Název:

Fazolovo-bulgurový hamburger

vegetariánský recept


Fazolovo-bulgurový hamburger


Ingredience:
Celozrnné bulky (4 ks):
špaldová mouka Lidl typ 1050200 g
voda125 ml
máslo20 g
sušené droždí1/2 balíčku
cukr krystal1/2 lžičky
sůl1 lžička
sezamová semínka dle potřeby
Karbanátky:
bulgur50 g
červené fazole ve slaném nálevu1 plechovka (400 g)
česnek2 stroužky
menší pórek1/4 ks
drcený římský kmín1 lžička
libeček1 hrst
hraška2 lžíce
sůl dle chuti
olej dle potřeby
Dresink:
zakysaná smetana200 g
mnší pórek1/4 ks
kapie1/4 ks
řeřicha2 hrsti
mletá paprika1 lžička
sůl dle chuti
cukr dle chuti
Na ozdobu:
ledový salát dle potřeby
rajče dle potřeby
Postup přípravy:

Hamburger na všechny možné způsoby je další oblíbená večeře naší rodiny. Tentokrát jsem zvolila bezmasou verzi.

Těsto na bulky nechávám vymíchat a vykynout pekárnu na chleba - program Příprava těsta. Z vykynutého těsta tvořím bochánky o hmotnosti cca 80 g a nechám ještě trochu vykynout na plechu vyloženém pečícím papírem. Potřu vodou a posypu sezamovými semínky. Pečeme při 180 stupních zhruba 15 minut.
Bulgur několikrát propláchneme vodou a uvaříme cca 15 minut v dvojnásobku vody. Necháme dojít cca 20 minut pod poklicí. Hotový ho vsypeme do pánve, přiklopíme a na velmi mírném ohni necháme proschnout. Odstavíme ho a necháme vystydnout.
Pórek, libeček a česnek nasekáme najemno. Fazole vyklopíme z plechovky a necháme okapat. Pak je rozmixujeme nahrubo. V misce je promícháme s pórkem, česnekem, libečkem a bulgurem. Hmotu dle potřeby zahustíme hraškou a dochutíme solí a kmínem.
Z fazolové hmoty vytvarujeme asi 4 karbanátky a na 30 minut je odložíme do ledničky. Pak je opatrně opečeme na oleji v pánvi.
Dresink si připravíme smícháním najemno nastrouhané kapie, mleté papriky, najemno nasekaného pórku a řeřichy. Dochutíme solí a cukrem.
Housku plníme zeleninou, karbanátkem a dresinkem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno