Pažitka
Název:

Hovězí jazyk s koprovou omáčkou


Hovězí jazyk s koprovou omáčkou


Ingredience:
Ingredience:
hovězí jazyk1 ks
cibule1 ks
mrkev2 ks
petržel (pastinák)2 ks
celer1/2 menší bulvy
česnek3 stroužky
bobkový list4 ks
celerová nať hrst
celý pepř10 kuliček
nové koření10 kuliček
růžová himalájská sůl dle chuti
Omáčka:
máslo60 g
celozrnná hladká špaldová mouka80 g
hovězí vývarcca 750 ml
zakysaná smetana250 g
čerstvý kopr50 g
cukr či sladidlo30 - 40 g
ocet1 lžička
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Naskytla se  mi příležitost koupit čerstvé bio hovězí maso od kamaráda. Tak jsem si nadiktovala seznam jak pro celé království a samozřejmě jsem chtěla jazyk, protože můj muž ho miluje. 

Jenže mi nedošlo, že normálně kupuji u řezníka uzený. Moje nadšení tedy při pohledu na cosi nevábně vypadajícího kleslo pod bod mrazu. 

Ale to bych zase nebyla já, abych se s touto výzvou nepoprala. A tak si dnes pomlaskávali nejenom moji kluci, ale i babi s dědou a chvály bylo ažaž.

Jazyk dejte spolu se zeleninou a kořením do velkého hrnce, zalije studenou vodou, aby byl zcela ponořený, a vařte pod pokličkou doměkka zhruba 4 hodiny (pokud máte tlakový hrnec, ušetříte si spoustu času).

Ihned po dovaření ponořte jazyk do studené vody a po cca 5 minutách ho oloupejte a vraťte do scezeného vývaru, aby nevychladl.

Z másla a mouky usmažte jíšku, rozřeďte ji postupně vývarem  z jazyka na požadovanou hustotu a omáčku povařte deset minut (pokud by se Vám vytvořily hrudky, nebojte se v této fázi využít pomoci ponorného mixéru). 

Přidejte smetanu, sladidlo, které doma používáte (cukr, med, čekankový sirup...), ocet a sůl.

Jakmile jste se sladkokyselou chutí omáčky spokojeni, vmíchejte najemno sekaný kopr a už déle nevařte.

Teplý jazyk krájejte na tenké plátky, lehce osolte a servírujte s koprovou omáčkou a houskovým knedlíkem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno