Pažitka
Název:

Hovězí jazyk s křenovou omáčkou


Hovězí jazyk s křenovou omáčkou


Ingredience:
Ingredience:
hovězí uzený jazyk dle potřeby
mrkev2 ks
cibule1 ks
celer kus
bobkový list1 ks
nové koření3 kuličky
pepř5 kuliček
sůl1,5 lžíce
snítka libečku dle chuti
Křenová omáčka:
velká cibule1 ks
máslo100 g
hladká mouka3 lžíce
hovězí vývar (vývar z jazyka)500 - 650 ml
smetana ke šlehání125 ml
strouhaný křen (na jemnější omáčku stačí 3-4 lžíce)6 vrchovatých lžic
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Celý týden vaříme lehčí jídla, buď úplně bez masa, nebo jenom s malým kouskem masa. Potom, když jedem na chalupu, tak naopak často vařím nebo peču maso. A Zdenda už si jenom přeje, na co má chuť. Třeba uzený jazyk s křenovou omáčkou je na chalupu super. Když roztopíte kachlová kamna, stačí už jenom postavit na plotnu hrnec a maso se může pěkně pomaličku táhnout, až se úplně rozplývá na jazyku.

Jazyk zalijte vodou, osolte, přidejte koření a zeleninu a vařte na mírném ohni minimálně 3 hodiny. 

Na másle zpěňte cibuli a nechte zesklovatět (ne do hněda!). Přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Postupně přilívejte vývar a metličkou promíchávejte. Nechte 20 minut povařit, občas omáčku promíchejte. 

Ke konci přidejte polovinu křenu a ještě 2 minuty povařte. Omáčku opepřete a případně osolte (já používám solený vývar z jazyka, takže už vůbec nesolím).

Propasírujte, přilijte smetanu a i druhou polovinu jemně strouhaného křenu, který už vůbec nevařte.

Podávejte s karlovarským knedlíkem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno