Pažitka
Název:

Hovězí na mrkvi, červeném víně a tyminánu s parmazánovými batáty


Hovězí na mrkvi, červeném víně a tyminánu s parmazánovými batáty


Ingredience:
Ingredience:
hovězí zadní600 g
velká mrkev3 ks
cibule1 ks
česnek2 stroužky
kvalitní červené víno200 ml
sůl dle chuti
pepř dle chuti
cukr1 - 2 lžíce
tymián5 - 6 snítek
bobkový list2 ks
sušená zelenina2 lžíce
olej dle potřeby
vývar nebo voda dle potřeby
velký batát1 ks
máslo25 g
parmazán50 g
tymián dle chuti
Postup přípravy:

O víkendu jsme byli na skvělé narozeninové oslavě a nejen, že jsme si z ní odnesli moc dobrou náladu, tak i lahev skvělého červeného vína. Sama dávám na pití přednost vínu bílému, ale pokud jde o vaření je kvalitní červené víno nenahraditelné. Do jídla by se mělo dávat víno kvalitní, takové, které by člověk sám s chutí vychutnal. Proto jsem se rozhodla tohoto skvělého dárku využít a použít víno jak jinak než na vaření. Skvělé víno, hovězí a mrkev jsou naprosto dokonalými parťáky.

V papiňáku si na oleji zatáhneme maso. Jakmile je zatáhnuté, vyndáme stranou. Dále si v papiňáku osmahneme cibuli, po chvíli přidáme česnek a po další chvíli mrkev, nakrájenou na menší kostičky. Vše posypeme lžící cukru, až bude mít mrkev karamelovou barvu, tak vrátíme zpět maso, které jsme si mezitím osolili, a vše podlijeme vínem a dolijeme vodou (či vývarem), tak aby byla zelenina i maso ponořeny tak akorát, ale ne více. Do směsi přidáme tymián a směs sušené zeleniny.
Tlakový hrnec zaděláme a od přivedení k varu vaříme cca 45 minut.

Poté opatrně papiňák otevřeme, maso vyjmeme, můžeme i část zeleniny a zbytek omáčky rozmixujeme tyčovým mixérem. Zelenina omáčku zahustí sama o sobě a není třeba již nikterak dohušťovat. Podle chuti pak omáčku dosolíme či, kdo má rád sladčí tak přidá trochu cukru.

Batáty uvaříme v osolené vodě, tak cca 10 minut (záleží na velikosti). Vaříme tak aby byly skoro hotové. Poté je nakrájíme na tenké plátky, promícháme s máslem a polovinou parmazánu a tymiánem. Naskládáme je do malých zapékacích misek, které jsme před tím vymazaly máslem. Každou misku pak navrch posypeme zbývajícím parmazánem. Zapečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 20 minut.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno