Ingredience: | |
hovězí kližka | cca 200 - 250 g |
smetana ke šlehání | 150 ml |
rozmarýn | 3 snítky |
sušený tymián | 2 lžičky |
sušený medvědí česnek | 1 lžička |
olej | 3 lžíce |
růžová sůl | špetka |
voda | dle potřeby |
rýžové těstoviny | 200 g |
Hovězí připravuji většinou na zelenině, nebo jen ve vlastní šťávě. Tentokrát jsem zkusila variantu s bylinkami a vylepšila smetanou.
Očištěné maso nakrájíme na malé kostičky, přidáme k němu sušené bylinky, lžíci oleje a promneme. Přiložíme snítky rozmarýnu a marinujeme 24 hodin (nebo minimálně přes noc).
V kastrolu rozpálíme asi lžíci oleje, přihodíme naloženou směs, orestujeme, lehce osolíme, podlijeme trochou vody a za občasného míchání a dolévání vody dusíme pod pokličkou na mírném plameni doměkka. Trvá to asi 1,5 hodiny. Vyjmeme snítky rozmarýnu, přilijeme smetanu a zredukujeme na krémovou omáčku.
Podáváme např. s rýžovými těstovinami.