Pažitka
Název:

Hovězí na zelenině, červeném víně a žampionech


Hovězí na zelenině, červeném víně a žampionech


Ingredience:
Ingredience:
hovězí zadní800 g
mrkev4 ks
petržel2 ks
celer3 řapíky
cibule1 ks
slanina150 g
žampiony5 - 6 ks
kvalitní červené víno200 ml
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
cukr1 lžíce
nové koření4 kuličky
bobkový list2 ks
loupaná, krájená rajčata400 g
olej dle potřeby
vývar dle potřeby
Postup přípravy:

Kořenová zelenina je pro mě základem kuchyně a nesmí u nás nikdy chybět. Využívám ji jak na polévku, tak i jako základ do omáček. Hodně oblíbené je u nás hovězí právě na kořenové zelenině a červeném víně. Hovězí a červené víno jsou skvělí parťáci, a když se přidá oblíbená zelenina (mrkev, řapíkatý celer, petržel a rajčata), vyjde z toho skvělá omáčka. Odměnou byla pochvala od všech strávníků.

V tlakovém hrnci si na oleji zatáhneme maso nakrájené na větší kostky. Jakmile je zatáhnuté, vyndáme stranou. Dále si v papiňáku osmahneme nakrájenou mrkev, celer, petržel a posypeme lžící cukru. Až bude mít zelenina zlatavou barvu, tak přidáme slaninu, mírně orestujeme a pak rajčata, vrátíme zpět maso, které jsme si mezitím osolili, a vše podlijeme vínem a dolijeme vývarem, tak aby byla zelenina i maso ponořeny, ale ne více. Papiňák zaděláme a od přivedení k varu vaříme 30 minut. Na posledních 10 minut přidáme žampiony. 

Poté opatrně papiňák otevřeme, maso vyjmeme, můžeme i část zeleniny, a zbytek omáčky rozmixujeme tyčovým mixérem. Zelenina omáčku zahustí sama o sobě a není třeba již nikterak dohušťovat. Podle chuti pak omáčku dosolíme či, kdo má rád sladčí, tak přidá trochu cukru. 

Podáváme např. s bramborovou kaší.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno