Pažitka
Název:

Hovězí po Znojemsku


Hovězí po Znojemsku


Ingredience:
Ingredience:
hovězí zadní800 g
cibule3 ks
uzený špek25 g
okurky + lák z okurek4 ks
vločky dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej nebo sádlo dle potřeby
vývar dle potřeby
Postup přípravy:

Co si budeme povídat, je to prostě taková roštěná s okurkami.

Jsou dva způsoby, jak na to. Buď můžete nechat maso v celku a péct ho v troubě a nebo ho rozkrájet na plátky. Já zvolila tu druhou variantu, protože je to rychlejší.

Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a v hrnci pozvolna opékejte na oleji pěkně do hněda. Chce to svůj čas, proto na ni nechvátejte a nechte ji vysmažit do hněda. Pozor, nesmí se spálit. To dodá omáčce chuť i nepřekonatelnou barvu. K cibulce přidejte na malé kostičky nakrájený špek a nechte ho pozvolna vypékat s cibulkou. Špek dodá omáčce na chuti. 

Maso nakrájejte na plátky, osolte a opepřete je. Když je cibulka hotová, odhrňte ji na stranu hrnce a v hrnci nechte zatáhnout plátky masa. Potom vše zalijte vodou či vývarem, přidejte vločky (které omáčku zahustí), popřípadě dochuťte ještě solí a pepřem. Přilijte trochu láku z okurek, přiklopte poklicí a nechte pozvolna vařit asi dvě hodin. Dobu vaření můžete zkrátit pomocí tlakového hrnce. Ale tam se mohou vločky připalovat. Proto je to potřeba hlídat nebo je do hrnce nedávejte a omáčku pak zahustěte obvyklým způsobem. 

Když je maso měkké, rozkrájejte okurky buď na kostičky či kolečka a přidejte je do omáčky.

Servírujte s knedlíkem nebo dušenou rýží.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno