Pažitka
Název:

Hovězí vývar s fríke


Hovězí vývar s fríke


Ingredience:
Vývar:
hovězí oháňka1 ks
větší mrkev1 ks
cibule1 ks
česnek3 stroužky
hladkolistá petržel1 malý svazek
řapíkatý celer včetně listů2 větší stonky
nové koření3 kuličky
pepř8 kuliček
sůl špetka
Polévka:
fríke1 hrnek
cibule1 ks
hladkolistá petržel hrst
olivový olej trochu
sůl špetka
Postup přípravy:

Silný hovězí vývar....

Konečně se dostávám k receptu na polévku. Vlastně jsem ji chtěla uvařit už včera, ale manžel se mile nabídl, že večerní menu bude v jeho režii. To se občas stane, každé pondělí a čtvrtek totiž držím půst (čistím tělo a mysl), a on má potřebu mi to nějakým způsobem vynahradit. Jenže!

Je přesně ten typ chlapa přines - podej - nakrájej, takže během příprav dokonale zaměstná celou rodinu. Děti už předem správně vytuší blížící se hrozbu, tak raději stáhnout krovky a v tichosti zaplují do dětského pokoje. Navíc naše mini-pidi kuchyňka dokáže stěží pojmout jednoho člověka, což si ovšem má drahá polovička nechce připustit a s chladnou hlavou předvádí dokonalou organizaci navzdory ztíženým podmínkám. Zaslouženým odpočinkem pak nabírá nových sil. A my mu ho v tichosti dopřáváme, vařil přeci on :o).

Na jeho obhajobu však musím říct, že se vždy snaží vrátit kuchyni do původního stavu a jídlo, které uvaří, chutná celé rodině. Důkazem jsou prázdné talíře a pochvalné komentáře. A propós, měli jsme kuřecí nudličky se zeleninou.

Všechny suroviny na vývar dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme na minimum a vše necháme jen lehce probublávat alespoň 4 hodiny.  Tento vývar mě naučila dělat mamina, u nás víc než zdomácněl. Naprosto stejné ingredience používám i pro kuřecí a jehněčí vývar.

Mezitím si dobře propláchneme fríke a v osolené vodě uvaříme do měkka. Poté slijeme. Fríke je hrubě mletá, nezralá, zelená pšenice se specifickou chutí a vůní (viz. foto).

Cibuli nakrájíme na drobno a na olivovém oleji orestujeme lehce do zlatova.

Měkké fríke zalijeme částí hovězího vývaru, přimícháme osmaženou cibulku a posekanou petržel. Dle potřeby dosolíme. Toť vše, pro dnešek máme uvařeno.

Fríke je samozřejmě možné kombinovat i s jiným vývarem. Mně tchýně ráno přinesla hovězí oháňku, takže bylo rozhodnuto. Zbytek vývaru mám schovaný na zítřek, Ondra si poručil polévku s nudlemi a drožďovými knedlíčky. A já se těším na oháňku, pěkně s hořčicí a chlebem!

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno