Pažitka
Název:

Husí prsa na jablkách, zázvoru s mrkvovo cizrnovým pyré


Husí prsa na jablkách, zázvoru s mrkvovo cizrnovým pyré


Ingredience:
Ingredience:
husí prsa s kostí2 ks
jablka3 ks
velká cibule1 ks
rozinky hrst
sušený tymián3 - 4 lžičky
třtinový cukr1 lžíce
červený vinný ocet2 lžíce
mletý zázvor1 lžička
kurkuma1 lžička
olej dle potřeby
Pyré:
cizrna v nálevu1 plechovka
mrkev2 - 3 ks
hrubozrnná sůll dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
citron - šťáva z něj1/2 ks
Postup přípravy:

Když jsem listovala svým oblíbeným časopisem o vaření, zaujala mě tam zmíněná pranostika. Kdo si na svatého Martina nedá pečenou husu, bude po celý rok hladovět. Jelikož husu jsem u nás doma nikdy nepekla, rozhodla jsem si ji zkusit tak zvaně nanečisto, abychom si na svatého Martina mohli pochutnat. Přeci bych nemohla riskovat naplnění pranostiky.

Husí prsa si opláchneme a osušíme. Nasolíme je a opepříme. Jablka si zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky, stejně tak na kostičky nakrájíme oloupanou cibuli. Na troše oleje si na pánvi zesklovatíme cibuli, přidáme na kostičky nakrájená jablka a opékáme. Po chvíli přidáme koření, tedy zázvor a kurkumu. Promícháme, až se nám koření rozvoní. Poté přidáme rozinky a směs červeného octu smíchaného se třtinovým cukrem. Prohřejeme a promícháme. Dáme stranou. Do pekáče si dáme nachystaná husí prsa, posypeme je lžičkou tymiánu a pak přidáme směs jablek, cibule a rozinek a dosypeme zbývající tymián (popřípadě pro výraznější chuť přidáme i snítku čerstvého tymiánu). Podlijeme trochou vody a zakryjeme víkem, nebo pokud nemáme pekáč s víkem, tak dáme pod alobal. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 1 hodinu a pak víko (alobal) sundáme a dopékáme cca 20 - 30 minut. Po odklopení víka pak propíchneme nožem na pár místech husí kůži a v průběhu pečení lžící sbíráme vypečený tuk.

Mezitím si uvaříme okrájenou mrkev, nakrájenou na větší kousky a vaříme v osolené vodě do změknutí. Trvá to cca 10 - 15 minut. Poté si část vody dáme stranou a zbytek slijeme. Slijeme nálev z cizrny a pak si dáme uvařenou mrkev a cizrnu do mísy, přidáme trochu vody, ve které se mrkev vařila, a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do pyré. Podle chuti přidáme sůl a pepř a dochutíme citronovou šťávou.

Jakmile jsou husí prsa upečená, vyndáme z trouby a podáváme společně s pyré a směsí jablka, cibule a rozinek.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno