Ingredience: | |
hladká mouka | 1 a půl hrnku |
Ghí nebo rozpuštěné máslo | 2 lžíce |
sůl | 1/2 lžičky |
vlažná voda | cca 1 hrnek |
Náplň: | |
menší brambory | 4 ks |
špenátové listy | 2 hrsti |
česnek | 2 stroužky |
koření (garam masala, římský kmín, mletý koriandr, kurkuma) | dle chuti |
čerstvá petrželka nebo koriandr (kdo má rád) | dle chuti |
sůl | špetka |
možno přidat i nastrouhaný sýr | dle chuti |
Tento recept je od Slovenky žijící v Indii Michaely S. Samanth a moc jí za něj děkuji. Už jsem parathy několikrát jedla v indických restauracích a teď už vím, jak na ně i doma. Míšo díky!
Nejprve dáme vařit doměkka brambory ve slupce. Ty necháme vychladnout a poté oloupeme.
Mouku smícháme s ghí nebo rozpuštěným máslem, osolíme a postupně zapracováváme vodu tak, aby nám vzniklo nelepivé těsto.
Nemusíte nutně použít všechnu vodu. Kdyby těsto příliš lepilo, přisypte malinko mouky. Z těsta uděláme bochánek a necháme ho v utěrkou přikryté misce půl hodiny odpočinout.
Mezitím v misce vidličkou rozmačkáme brambory, přisypeme koření, osolíme, přihodíme spařené špenátové listy a do směsi rozmačkáme česnek.
Vše dobře promícháme a utvoříme 5 stejně velkých kuliček. Těsto rozdělíme také na 5 částí a vytvarujeme do bochánků.
Každý bochánek vyválíme a poklademe kuličkou ze směsi.
Zabalíme jako buchtu a zlehka opatrně ( aby nám těsto nikde neprasklo ) rozvalujeme do všech stran, aby nám vznikla placka cca 0,5cm silná. S těstem se dobře pracuje,tak nemusíte mít strach.
Suchou pánev ( nejlépe litinovou nebo se silným dnem ) rozpálíme na maximum, poté ztlumíme na polovinu a placky opečeme z obou stran. Budou se nám tvořit hnědé puchýře a placky se budou nafukovat.
Po vyjmutí opět splasknou. Hotové placky potřeme rozpuštěným máslem.
Podrobné info: