Pažitka
Název:

Indické ALOO PARATHA s rajčatovým chutney

vegetariánský recept


Indické ALOO PARATHA s rajčatovým chutney


Ingredience:
Náplň:
velké brambory3 ks
olej nebo Ghí3 lžíce
hořčičné semínko1 lžička
římský kmín1 lžičk
chilli vločky1 lžička
Garam masala1/2 lžičky
kurkuma1/2 lžičky
středně velká cibule1/2 ks
čerstvý zázvor2 cm
sekaná nať koriandru2 lžíce
sůl dle chuti
Těsto:
hladká mouka (celozrnná)1 a 1/2 hrnku
olej1 lžíce
sůl1/2 lžičky
vodacca 1/2 hrnku
olej na potření
Rajčatové chutney:
olej2 lžíce
hořčičná semínka1/2 lžičky
chilli vločky1/2 lžičky
rajčata1 plechovka
cibule1/2 ks
zázvor1 cm
sůl1 lžička
cukr2 - 3 lžičky
tamarindová pasta trošku
Postup přípravy:

Pikantní miluju. Mám ráda i maso, ale zase ho nemusím mít každý den. Pokud chce člověk udělat nějaké bezmasé jídlo, tak se stejně nakonec motá v kruhu, kdy střídá zeleninové špagety, smažený květák, sýr, tofu, něco zapečeného a nebo sladké.

U nás příliš sladké obědy nefrčí. Co ale mám hrozně ráda, je indická kuchyně. Proto, když mám možnost si něco udělat, najde se spousta jídel, které jsem ještě nezkoušela.

PARATHA s pikantní bramborovou náplní je skvělá volba pro všechny vegetariány, co mají rádi, když jídlo má říz.

Navíc jako bonus získáte recept na rychlé rajčatové chutney.

Brambory si můžete uvařit oloupané ve vodě, ve slupce a nebo klidně použít ty, co vám zbyly od včerejšího oběda. Je to opravdu celkem jedno.
 
Do pánve na troše Ghí a nebo oleje opražte koření (hořčičná semínka, římský kmín, garam masala a chilli vločky),
později i kurkumu a cibuli se zázvorem.
Cibuli si nakrájejte najemno a zázvor nastrouhejte klidně i se slupkou.

 


Když cibule změkne je na čase přidat rozmačkané brambory. Dobře promíchejte a zlehka opečte.
Před plněním nechte důkladně vychladnout.
 
 
Mezi tím si připravte těsto.
Mouku si nejprve promíchejte se solí  olejem. Dobře rozmělněte mezi prsty a pozvolna po troškách přidávejte vodu. Velmi záleží na typu mouky a ta moje si vzala cca 1/2 hrnku.
Těsto si přendejte na pracovní plochu a vypracujte do hladkého a měkkého těsta.
Potřete olejem a nechte odležet 20 minut.
 
 
Z vychlazené náplně utvořte 8 koulí a zabalte do těsta, které jste si rozdělili na stejný počet kousků. Lepší je, když placičky rozválíte tak, aby okraje byly tenčí, než střed. Bramborovou kouli zabalte do ranečku, otočte spojem dolů a mírně stlačte dlaní.
Takto zabalte všech osm kousků. Je třeba před válením opět nechat těsto malinko odpočinout. Tentokrát ale bude stačit jen pár minut. Proto hned jak doděláte tu poslední, můžete vzít hned tu první a pomocí válečku lehce vyválet (1 cm).
Kdybyste vyvalovali hned bez odležení, těsto by vám mohlo praskat a náplň by vám vylézala ven, což je nežádoucí.
 
Jako výborný doplněk k parathas je rajčatové chutney.
Vezměte si vhodnou nádobu ve které lze mixovat tyčovým mixérem. Smíchejte rajčata bez slupky (z plechu), zázvor, chilli, sůl, cukr a kousek tamarindu (asi jako kávová lžička). Projeďte mixérem a odložte stranou. 
 
Na stejné pánvi jako jste připravovali brambory, můžete udělat i chutney. Stačí jen pánev vytřít papírovou utěrkou.
Rozehřejte olej a orestujte hořčičná semínka s chilli. Po minutce přidejte cibuli a nastrouhaný zázvor. Zalijte mixovanou směsí rajčat a duste, dokud se nezačne oddělovat olej.
 
 
Na pečení placek je nejlepší litinová pánev, ale pokud nemáte, dobře se mi peklo i na pánvi s keramickým povrchem.
Na pánev dejte půl lžičky Ghí a nebo maličký kousek másla. Placky pečte z obou stran a pravidelně je obracejte. Dobré je péct pozvolna, aby se těsto stihlo udělat a puchýřky se nezačaly dělat příliš brzo.
Hotovou placku poznáte podle toho, že těsto přestává být sklovité a placky se vám začínají nafukovat.
 

 

 
Másla nedávejte příliš mnoho. Hotové placky by neměly být mastné.
 
Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno