Pažitka
Název:

Italské cantuccini


Italské cantuccini


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka250 g
cukr1/2 hrníčku
vejce2 ks
med1 lžíce
pečící prášek1 lžička
citronová kůra1 lžička
mandle120 g
amaretto1 lžíce
mandlová tresť (nemusí být)1/2 lžičky
Postup přípravy:

Není to tak dlouho, co mě popadla pečící a vařící múza. Může za to pár momentů věnovaných vzpomínkám na naše letošní dovolené s nápadem, že všechno, co nám tam fakt chutnalo, zkusím doma uvařit nebo upéct. Takže americké bagely, telecí ossibuchi, tyhle cantuccini a další a další, ale ať nepředbíhám. Vlastně těma bagelama jsem právě předběhla...

Řekla bych, že všeobecně v Itálii jsou cantuccini (čti kantučíny) jedna z prvních věcí (no, dobře, po zmrzlině), na kterou narazíte. Nejprve jsem si říkala, co na tom ti Italové mají. Byly v každé kavárně, prodávaly se v každém obchodě, každý je nám nabízel... Netrvalo ale dlouho a skončili jsme v jedné italské domácnosti na večeři, kde nám dle očekávání tyhle sušenky nabídli, ovšem s griotkou. A v ten moment jsem těm zpropadeným sušenkám propadla! Samozřejmě, že jsme se domů vraceli s několika balíky cantuccini, které padly do pár dnů. Věděla jsem, že jsou v dostání i v Čechách, a to poměrně bez obtíží, jen ta cena mi přišla poněkud šílená. Vlastně ještě šílenější, když jsem si na ně našla recept. Za pár desítek minut se můžete cpát cantuccini k prasknutí. Tak pojďme na to... Mimochodem když jsem tyhle sušenky donesla na návštěvu ke Kocourovým rodičům, rozzářili se nad nimi se slovy "vánoční pumprnikle"! Tohle jsem teda slyšela prvně, ale dost možná, že Vy ne...

Předehřejte si troubu na 180°C a vše sypké si smíchejte v misce dohromady. V hrníčku rozšlehejte vidličkou vejce, přilijte je do sypké směsi, stejně jako med, amaretto, případně tresť. Tuto směs umíchejte v krásně ucelené těsto. Jakmile se tak zadaří, přidejte mandle a opět je dobře vpracujte. Z těsta udělejte dva válečky. Poměrně nízké, poměrně placaté. Berte v potaz, že nejspíš neodoláte namáčení v amarettu, tak ať se Vám do těch malých skleniček dobře vejdo.

Dejte je péct na cca 50 minut a poté je vyjměte z trouby, nechte cca 10 minut vychládnout a tyto válečky překrájejte na jednotlivé sušenky, cca 1 cm široké. Naskládejte je zpět na pečící papír a dejte ještě dopéct do trouby, na cca 10 - 15 minut. Jakmile začnou zlátnout, je čas začít rozlévat amaretto.

Je jedno, jaké použijete oříšky, je jedno, jestli máte citronovou nebo pomerančovou kúru, ale rozhodně není jedno, z kolika várek je budete péct, jedna je totiž málo.

Podrobné info:
Počet porcí porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Lucie Lužná

    zavřít okno