Pažitka
Název:

Jablečný chlebíček / chlebíček z jablečného pyré


Jablečný chlebíček / chlebíček z jablečného pyré


Ingredience:
Ingredience:
olej65 ml (1/4 hrnku)
jablečné pyré280 g (1 hrnek)
zakysaná smetana nebo řecký jogurt100 g (1/3 hrnku)
vejce1 ks
cukr krupice100 g (1/2 hrnku)
špaldová mouka (nebo klasická hladká)120 g (1 hrnek)
rozmixované ovesné vločky60 g (1/2 hrnku)
sůl1/4 lžičky
mletá skořice1 lžička
mletý hřebíček1/2 lžičky
muškátový oříšek špetka
jedlá soda1 lžička
kypřící prášek1/2 lžičky
rozinky (není nutné) hrst
Postup přípravy:

Když jsem viděla únorový Apetit, hned mě zaujaly recepty s jablečným pyré (a nejen proto, že letos máme jablek habakuk a už nevím, co s nimi, navíc jablečné máslo z pomalého hrnce je skvělá věc, ale udělala jsem ho fakt hodně, tak není na škodu ho spotřebovat naráz trochu větší množství, no ne? A tak jsem vybrala recept na jablečný chlebíček a prvně ho upekla jako menší bábovku a podruhé  už jako chlebíček. A abych se přiznala, tak je to fakt dobrota. Lehce kořeněný, báječně nadýchaný a přesto velmi vláčný. Nedovedu si představit, že by někomu nechutnal.

Recept je původně psán jako hrnkový a vy víte, jak moc to nemám ráda, takže jsem ho nejen pro sebe hezky převážila a přepsala i do gramážové podoby. A pokud nemáte jablečné máslo, nesmutněte, použít se dá dětská přesnídávka (a ta se dá koupit v každém obchodě s potravinami) a nebo si uvařte jablečné pyré podle návodu na začátku receptu. 

Jako jablečné pyré lze použít buď jablečné máslo z pomalého hrnce, nebo jablečnou přesnídávku pro děti (do ní je lepší přidat cca lžící cukru) případně si uvařit pyré z jablek: Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na menší kousky, posypeme trochou cukru, podlijeme trochou vody a na mírném ohni dusíme pod pokličkou asi 30 minut. Pak jablka rozmixujeme a necháme vychladnout. 

Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Formu na menší biskupský chlebíček postříkáme vodou a vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou). Můžeme použít i menší bábovkovou formu, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. 

V jedné míse smícháme olej, jablečné pyré, smetanu, vejce a cukr.

Do druhé mísy dáme mouku, ovesné vločky (ty je nutno předem rozmixovat na mouku), sůl, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, jedlou sodu a prášek do pečiva a promícháme.

Suchou směs nasypeme na tekutou a pečlivě promícháme. V tuto chvíli zamícháme i rozinky. Těsto vylijeme do formy a vložíme do rozpálené trouby na 35 - 45 minut. Propečenost zkoušíme špejlí - pokud vyjde suchá, je chlebíček hotov.

Formu vytáhneme z trouby a necháme asi 30 minut chladit jen tak. Pak chlebíček opatrně vyjmeme z formy a necháme ho zcela zchladnout na mřížce. 

Konzumujeme vychladlý, uchováváme v neprodyšné krabičce, aby neokoral. Vydrží několik dní krásně vláčný.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno