Pažitka
Název:

Jablečný koláč


Jablečný koláč


Ingredience:
Těsto:
mrkev76 g
tuk - Alsan bio, máslo, Ghí100 g
panela či jiné sladidlo60 g
rýžová polohrubá mouka107 g
pohanková mouka hladká50 g
prášek do pečiva1 ks
Náplň:
jablka dle potřeby
rozinky dle potřeby
skořice dle potřeby
Postup přípravy:

S bezlepkovým těstem je kříž obzvláště pak pokud chcete připravit těsto z jednodruhové mouky, bez vajec a má to trošku držet pohromadě, zároveň, aby těsto nebylo vysušené a nedrolilo se a bylo to k jídlu. Tento moučník sice vůbec není fotogenický, ale chuťově připomíná jablečný závin a je na prosto dokonalý. Moc jsme si všichni pochutnali a i návštěva si velmi libovala a to bezlepek nekonzumují. Tento korpus je velmi univerzální, poslouží úžasně i na muffiny či korpus na dort. Po vychlazení drží krásně pohromadě, pokud jej nevysušíte. Do základu těsta lze přidat například i vlašské ořechy. 

Příprava těsta je velmi snadná. Oloupeme a nastrouháme mrkev, odvážíme mouky, které nasypeme na pracovní podložku, uděláme důlek a přidáme nastrouhanou mrkev, povolený tuk, sladidlo a prášek do pečiva. Pokud nejsme omezeni vajíčkem, přidáme 1 žloutek, těsto bude lépe držet, ale i tak se po vychladnutí hezky nandávalo. Musíme počítat s tím, že pokud přidáme vejce, bude třeba přidat více mouky.

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které můžeme nechat v chladu odpočinout, velmi mu to prospěje. 

Když máme těsto odležené, vezmeme zapékací mísu, což je podmínkou pokud nechceme, aby se těsto vysušilo, případně pečeme se  zapařením (nebo použijeme formu na dort, kterou vysteleme pečícím papírem a alobalem překryjeme). Zapékací mísu vytřeme tukem, vyválíme těsto, které rozložíme po zapékací míse a na připravené těsto přidáme náplň. Nastrouháme si do mísy jablka, která lehce vymačkáme, přidáme skořici, rozinky, zamícháme a nandáme na těsto. Já si oddělila část těsta a vytvořila zdobení v podobě listů a kytky, stejně tak splní účel mřížka. Ozdoby potřeme tukem, já volila Ghí.

Přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby na 180°-200°C. Pečeme přiklopené 30 - 40 minut, následně odklopíme a necháme krátce vysušit. 

Je zapotřebí nechat moučník důkladně vychladnout.

Přeji dobrou chuť.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno