Pažitka
Název:

Jahodový sirup s mátou a ananasovou šalvějí


Jahodový sirup s mátou a ananasovou šalvějí


Ingredience:
Ingredience:
jahody1 kg
třtinový cukr600 g
limetka2 ks
kyselina citronová10 g
máta dle chuti
ananasová šalvěj dle chuti
Postup přípravy:

Sezóna jahod je v plném proudu. Letos mě lákalo vyzkoušet zase něco nového mimo klasiky jako zmrzlina, marmeláda, knedlíky, ovocné letní dorty apod. Volba padla na sirup, který jsem chtěla něčím oživit. Kombinace s mátou je jasná volba, a navíc jsem si minulý týden na farmářských trzích koupila novou bylinku šalvěj ananasovou a učarovala mi nejen svojí vůní a chutí, ale i údajnými výraznými antidepresivními účinky - což mi určitě maminky puberťáků potvrdí, že to je věc v tomto období naprosto žádoucí. A tak vznikl tento lahodný sirup, pro lení dny a večery - kdy určitě vyzkouším i kombinaci s alkoholem.

Jahody omyjeme, očistíme a rozmačkáme, přidáme oloupané a na kolečka nakrájené limetky, lístky máty a šalvěje. Necháme přes noc odležet. Přecedíme přes gázu nebo utěrku. Lehce zahřejeme cca na 50 stupňů, přidáme cukr a kyselinu citronovou, mícháme do úplného rozpuštění cukru. Vlijeme do dobře vymytých sklenic - já je spařuji vřelou vodou. Uchováváme v chladu a temnu.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno