Pažitka
Název:

Jambalaya

Kreolská kuchyně


Jambalaya


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí prsa nebo vykostěné stehenní řízky500 g
klobása Chorizo200 g
olivový olej2 lžíce
středně velká cibule, nakrájená nahrubo1 ks
řapíkatý celer, nakrájený nadrobno2 stonky
červená nebo zelená paprika, nakrájená na proužky1 - 2 ks
prolisovaný česnek2 stroužky
drcená rajčata2 plechovky (400g)
dlouhozrnná rýže, propláchnutá2 hrnky
kuřecí vývar2 l
syrové krevety300 g
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
hladkolistá petrželka nasekaná najemno nebo čerstvý koriandr hrst
*Koření:
mletá sladká červená paprika1 lžička
uzená mletá paprika (nemusí být)1 lžička
mletý římský kmín1 lžička
bobkový list2 ks
čerstvý nebo sušený tymián dle chuti
Postup přípravy:

Mezi typické pokrmy kreolské kuchyně patří rozhodně Jambalaya (nebo také yambalaya), pokrm z rýže, masa a zeleniny. S kreolskou kuchyní se setkáte především v americké Louisianě a v New Orleans.

Jídlo připravíte v jednom hrnci nebo ve velké hluboké pánvi a je velice podobné španělské paelle.

Jak to okořenit.... není na to žádný univerzální recept, nachází se zde tedy velký prostor pro Vaši fantazii a experimentování.

Kuřecí maso můžete vynechat, vyzkoušeli jsme to. Ovšem recept Vám zde předkládáme je kompletní, tak jak to má být. Bezmasý pokrm je vhodný pro letní měsíce, kdy obvykle připravujeme lehce stravitelná jídla.

1)  Krevety vložte do vývaru a vařte do chvíle, než zčervenají a a změknou trvá to pár minut. Po uvaření je vylovte děrovanou naběračkou a nechte je vychladnout. Po vychladnutí je vyloupněte a odložte stranou. 

2) Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta a chorizo sloupněte a nakrájejte na kolečka. V hluboké pánvi nebo ve ětším hrnci rozehřejte olej a zprudka na něm opečte maso, vyjměte naběračkou a odložte stranou. Vložte do hrnce chorizo, opečte a také ho vyjměte  naběračkou a odložte stranou. Do uvolněné pánve vložte cibuli, celer, papriku a česnek a zvolna opékejte. Pokud je pánev suchá, kápněte do ní ještě trošku oleje. Přidejte koření, bobkový list a za stálého míchání nechte koření rozvonět.

Vmíchejte rajčata, rýži, 1,5 litru vývaru (zbytek si ponechte a dolijte v průběhu vaření podle potřeby), přidejte kuřecí maso a chorizo. Osolte, opepřete a přiveďte vše k varu. Ztlumte plamen a nechte pomalu vařit 20-25 minut aby byla rýže měkká. Nakonec vmíchejte petrželku nebo koriandr. Pár lístků si ponechte na ozdobu.

Pokrm neohřívejte nikdy už po ohřátí nechutná tak dobře jako čerstvě dovařený. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Martina Kunstovná

    zavřít okno