Pažitka
Název:

Jarní závitky

dětská jídla - videorecept


Jarní závitky


Ingredience:
Ingredience na závitky:
rýžový papír dle potřeby
zelenina nakrájená na tenké nudličky např. červená paprika, mrkev, jarní cibulka, čínské zelí, kedlubna dle potřeby
nakládané bambusové výhonky dle potřeby
koriand hrst
zázvor kousek
sojová omáčka kikkoman dle chuti
vejce + 1 na potření2 ks
sezamová semínka trochu
sůl špetka
pepř špetka
sušený koriandr (nebo čerstvý), kurkuma, sušený česnek, lžička třtinového cukru špetka
Omáčka:
rajčatový protlakcca 200 ml
zázvor malý kousek
sojová omáčka1 lžíce
třtinový cukr1 lžíce
Postup přípravy:

Jarní závitky jsou typickým asijským jídlem. Jeho součástí bývá zpravidla zázvor, který má velmi výraznou chuť. Proto až ho budete používat v kuchyni, určitě s ním šetřete a budete překvapeni jak moc je jeho chuť příjemná. Trochu sladká, trochu citrusová. 

Zázvor se používá třeba také při výrobě skvělé domácí limonády, která vás v létě osvěží. Používá se také do čajů, protože spolu s medem vás může vyléčit ze zimních nachlazení. Zázvor v obchodě vybírejte tak, aby jeho povrch byl co nejvíce hladký bez černých skvrn. Nebojte se k němu přičichnout měl by vonět po citrusech.

Postup

Všechnu zeleninu nakrájejte na tenké nudličky, přidejte koření, vajíčka a zamíchejte a postavte před děti s velkou lžíci. Zapněte troubu a rozehřejte ji na 190 stupňů.

Každý papír postupně namočte asi na na minutu. Vytáhněte, položte na čistou utěrku nebo větší prkénko.

Vezmi lžíci a z misky naber plnou lžíci zeleniny a polož na dolní okraj rýžového papíru.

Maminka: Závitek zabalte podle návodu (tady by měl být obrázek postupu balení) a dá do olejem potřeného plechu.

Opatrně potři opatrně vajíčkem a pomocí lžíčky posyp sezamem.

Takto s maminkou společně udělejte tolik závitků, dokud vám nejdojde náplň nebo rýžový papír.

Připrav si omáčku do které se závitky při jídle namáčejí. Do rajčatového protlaku nastrouhej opatrně zázvor, dej pozor i struhadlo může být ostré. Přilij pomaličku sojovou omáčku, asi jednu velkou lžíci a nasyp stejné množství hnědého třtinového cukru. Když s maminkou nenajedete ten hnědý, můžete klidně použít ten obyčejný bílý, ale dejte ho o maličko miň. Promíchejte a dejte do uzavíratelné mističky.

Hotové závitky nechte vychladnout a zabalte do alobalu nebo naskládejte do nějaké hezké krabičky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Petra a Linda Novotné

    zavřít okno