Pažitka
Název:

Jehněčí gyros


Jehněčí gyros


Ingredience:
Koření:
sůl9 lžic
sladká paprika3 lžíce
pálivá paprika1 lžíce
bílý pepř1 lžíce
černý pepř1 lžíce
sušená petrželka3 lžíce
sušený česnek2 lžíce
oregano3 lžíce
skořice3/4 lžičky
fenykl3/4 lžičky
římský kmín3/4 lžičky
Gyros:
jehněčí maso1 kg
středně velká cibule3 ks
česnek4 stroužky
olivový olej1 dcl
slunečnicový olej1 dcl
Postup přípravy:

Pravděpodobně ho zná každý z nás, gyros prodávají skoro v každém druhém okénku jako fast food. Pokrm dělají na rotačním grilu, ale lze napodobit i doma bez speciálního přístroje. 

Právě proto jsem napsal recept, podle kterého můžete upéct voňavé mediteránní jídlo. Stačí k tomu už jen trocha fantazie, a z populárního fast foodu se stane zdravý bezlepkový pokrm.

Kořenící směs si přichystejte a namíchejte den předem. Dostanete lepší výsledek, pokud použijete celé koření namleté v hmoždíři. Kořenící směs nechte odstát přes noc, aby se chutě pěkně spojily.

Druhý den maso opláchněte, zbavte zbytečného tuku, a nakrájejte na cca 5x5 cm kousky. Cibuli nakrájejte na čtvrtky a česnek prolisujte. V misce s pokličkou smíchejte maso s kořením na gyros (4-5 lžic), přidejte cibuli a česnek, přilijte olej. Vše důkladně zamíchejte. Maso marinujte v uzavíratelné dóze v lednici 2 až 4 dny, nezapomeňte vařečkou každý den promíchat. Pečte v troubě cca 1,5 hodinu pod alobalem na 160 stupních, pak dalších 30 minut bez alobalu na 200 stupních (na funkci zapékání/gril, občas otočit).

Kousky masa nakrájejte na tenké plátky, servírujte s omáčkou tzatziki a chilli, srolované do salátového listu s cibulí a kousky rajčat.

Tipy a triky:

-         Gyros můžete dělat i z vepřového nebo drůbežího masa. Vepřové maso stačí marinovat jeden den, drůbeží několik hodin.

-         Upečené maso nechte vychladnout, je pak snadné nakrájet na tenké plátky. Nakrájené maso opatrně promíchejte s vypečeným olejem (stačí několik lžic).

-         Tzatziki je velmi chutná omáčka a zdůrazní mediteránní chuť masa. Zamíchejte vysokotučný jogurt nebo nejlépe domácí smetanu s nastrouhanou a vymačkanou okurkou a prolisovaným česnekem. Přidejte špetku soli a jemně nasekaný kopr. Pokud vám kopr nechutná, vyzkoušejte  mátu.

-         Na zpestření chuti masa vyzkoušejte různé omáčky: chilli omáčka, česneková nebo domácí majonéza se slaninou.

-         V Řecku do pita chlebu přidávají i smažené hranolky. Můžete zkusit do salátového listu zabalit batátové nebo celerové hranolky.

Gyros koření vydrží 3-4 týdny, pak doporučují namíchat čerstvou směs.

Autor receptu: Tomáš

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Beáta Vörösová

    zavřít okno