Pažitka
Název:

Jehněčí vývar se zeleninou a estragonem


Jehněčí vývar se zeleninou a estragonem


Ingredience:
Základní vývar:
jehněčí kosti dle potřeby
mrkev4 ks
petržel3 ks
kedlubna1 ks
zelená paprika1 ks
cibule1 ks
celer1 menší bulva
rozmarýn
sůl špetka
nové koření3 kuličky
celý pepř10 kuliček
bobkový list2 ks
Polévka:
nastrouhaná kůra z citronu1 ks
čajový estragon1 lžička
bílé víno2 dl
mražený hrášek400 g
řapík celeru1 ks
cibule1 ks
olivový olej nebo máslo trochu
sůl špetka
Postup přípravy:

Poctivá polévka, která je překvapivě jemná a zajímavá.

V mrazáku jsem objevila kosti od jehněčího stehna, bylo na něm i nějaké maso, ale nic moc. Taková dobrota se nevyhazuje, ale chce to nápad, aby se kompenzoval nedostatek masa. 

Bylo teda jasné, že v nejhorším bude vývar a pak se uvidí. Možná se použije na rizoto nebo do nějaké polévky. Tak jsem zvolila poctivou polévku plnou zeleniny. 

Budeme potřebovat velký hrnec (minimálně 5 l). Kosti jsem zalila vodou (2 l) a začala vařit. Vzniklou pěnu jsem odstranila a přidala zeleninu v celku (mrkev, petržel, kedlubnu, papriku, cibuli, celer) a koření (rozmarýn, sůl, nové koření, pepř, bobkový list). Vaříme pomalu, občas kontrolujeme, zda zelenina není měkká. Uvařenou zeleninu vybereme a kosti vaříme dál, dokud na nich maso nezměkne. Může to trvat 2-3 hodinky. Oddělíme maso a nakrájíme na menší kousky, v tomto případě to je asi 200 g čistého masa. Kosti a tuk vyhodíme. Vývar scedíme. 

Ve větším hrnci osmažíme cibuli, přidáme mražený hrášek a nakrájený řapík, trochu spolu podusíme. Zalijeme bílým vínem a dusíme cca 5 minut. Nakrájíme zeleninu z vývaru (mrkev, kedlubnu a petržel) a přidáme spolu s masem a vývarem. Nakonec dochutíme citronovou kůrou a estragonem, přivedeme do varu a vaříme, dokud hrášek nezměkne.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Beáta Vörösová

    zavřít okno