Pažitka
Název:

Jemná sekaná pečeně


Jemná sekaná pečeně


Ingredience:
Ingredience:
mleté hovězí maso1 kg
menší cibule1 ks
česnek5 stroužků
tvaroh200 g
vejce1 ks
větší rohlík1 ks
mléko trochu
dijonská hořčice2 lžičky
majoránka1 lžíce
máslo1 lžíce
mleté nové koření1/2 lžičky
uzená paprika1/2 lžičky
drcený pepř špetka
sůl špetka
Postup přípravy:

Jedno z jídel, které si u mé arabské rodinky našlo své místo, je sekaná pečeně. 

Vzpomínám si, když jsem sekanou poprvé vytáhla z trouby, ptala se mě tchýně překvapeně, co je to za zvláštní chléb. Od té doby vždy když sekanou peču, ráda zajde na oběd. Manžel pojal konzumaci sekané trochu v arabském stylu - v pitě, s plátky rajčat, zeleninovým salátem a sezamovou omáčkou tahíni. Proč ne, hlavní je, že mu chutná. Spokojenost na obou stranách.

Jelikož se příliš nekamarádím s vepřovým masem, musela jsem hledat náhradu, jak udělat sekanou vláčnou a jemnou. Maso jsem použila mladé hovězí, čerstvě mleté na jemno, s částečným podílem tuku, aby nebylo příliš suché. Pro zjemnění jsem přidala tvaroh.

Rohlík nakrájíme na kostičky a zalijeme trochou mléka.

Cibuli nakrájíme na drobno a na másle osmahneme do sklovita. Přidáme rozmačkaný česnek, nové koření, majoránku, uzenou papriku, drcený pepř a necháme rozvonět.

Maso dáme do hnětače, přidáme cibulovou směs, vejce, tvaroh, vymačkané kousky rohlíku, lžičku hořčice, sůl a umícháme hladké těsto.

To vyklopíme na pracovní plochu, krátce propracujeme rukama a několikrát s ním bouchneme o podložku. Tím vytlačíme přebytečný vzduch a sekaná se nebude rozpadat.

Poté těsto vytvarujeme do šišky, celé potřeme zbývající lžičkou dijonské hořčice, vložíme do nádoby na pečení, lehce podlijeme vodou a při 180 stupních zhruba 75 minut pečeme. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší. Aby měla kaše krásnou žlutou barvu, přidávám do vody, ve které vařím brambory, na špičku nože kurkumy.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno