Ingredience: | |
kachní prsa | 2 ks |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
třtinový cukr | 2 lžíce |
česnek | 2 stroužky |
červené víno | 100 ml |
švestková povidla | 2 lžíce |
kompotované švestky bez pecek | 300 g |
Tak jako se ke kachnímu masu hodí červené víno, tak se k němu také hodí švestky.
Na omytých a dobře osušených kachních prsíčkách uděláme podélné zářezy do kůže, ale neprokrojíme až k masu, aby při opékání nevytekla šťáva a maso se nevysušilo. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Na pánvi opečeme nejprve kůží dolů, pěkně do křupava, a pak i ze všech zbývajících stran. Dohromady cca 8 min. Přendáme se dvěma lžícemi výpeku do pekáčku, přikryjeme (stačí silnějším alobalem), vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme cca 15 - 20 min.
Do pánve se zbytkem výpeku přidáme nasekaný česnek, zlehka opečeme (nesmí zhnědnout, byl by v omáčce hořký), přidáme třtinový cukr, rozpustíme na karamel, zalijeme červeným vínem a dobře rozvaříme. Do karamelového základu přidáme švestková povidla a švestky. Osolíme, opepříme a pomalu necháme zredukovat do konzistence husté omáčky.
Maso z trouby vyndáme, necháme chvilku odpočinout, nakrájíme na tenké plátky a podáváme se švestkovou omáčkou.