Pažitka
Název:

Kachní prsa na švestkách


Kachní prsa na švestkách


Ingredience:
Ingredience:
kachní prsa2 ks
sůl špetka
pepř špetka
třtinový cukr2 lžíce
česnek2 stroužky
červené víno100 ml
švestková povidla2 lžíce
kompotované švestky bez pecek300 g
Postup přípravy:

Tak jako se ke kachnímu masu hodí červené víno, tak se k němu také hodí švestky.

Na omytých a dobře osušených kachních prsíčkách uděláme podélné zářezy do kůže, ale neprokrojíme až k masu, aby při opékání nevytekla šťáva a maso se nevysušilo. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Na pánvi opečeme nejprve kůží dolů, pěkně do křupava, a pak i ze všech zbývajících stran. Dohromady cca 8 min. Přendáme se dvěma lžícemi výpeku do pekáčku, přikryjeme (stačí silnějším alobalem), vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme cca 15 - 20 min.
Do pánve se zbytkem výpeku přidáme nasekaný česnek, zlehka opečeme (nesmí zhnědnout, byl by v omáčce hořký), přidáme třtinový cukr, rozpustíme na karamel, zalijeme červeným vínem a dobře rozvaříme. Do karamelového základu přidáme švestková povidla a švestky. Osolíme, opepříme a pomalu necháme zredukovat do konzistence husté omáčky.
Maso z trouby vyndáme, necháme chvilku odpočinout, nakrájíme na tenké plátky a podáváme se švestkovou omáčkou.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Šenkyříková

    zavřít okno