Pažitka
Název:

Kadeřávkové karbanátky s dýňovo-bramborovou kaší


Kadeřávkové karbanátky s dýňovo-bramborovou kaší


Ingredience:
Karbanátky:
mleté hovězí300 g
cibule1/2 ks
česnek2 stroužky
parmazán2 lžíce
malé vejce1 ks
strouhankacca 2 lžíce
kadeřávek4 velké listy
oregano1/2 lžíce
majoránka1/2 lžíce
muškátový oříšek na špičku nože
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej dle potřeby
Kaše:
dýně Hokkaido1/4 ks
větší brambory4 ks
šalvěj6 lístků
máslo dle chuti
mléko dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Poslední dobou bojuju s nevysvětlitelným přívalem únavy a nechuti cokoli dělat. Jestli mi chybí sluníčko a s tím spojená energie už takhle brzo po začátku podzimu, tak vážně netuším, co budu dělat, až začne zima. Zatím nepomáhá nic, navíc v poslední době i špatně spím, takže se mi to kupí na hromadu a já bych nejradši ze všeho jenom ležela a koukala do stropu, nebo četla knížky. Cože je na mateřský trochu utopie, takže nakonec se stejně musím nějak vzchopit a zajistit alespoň to nejnutnější. Preferuju proto rychlá, nekomplikovaná jídla, která se ideálně pečou či vaří s mojí minimální účastí.

Tyhle karbanátky přesně tohle splňují - uplácat masovou směs trvá chvilku, v troubě se o ně nemusíte nijak stara a kaši za mě umíchal robot (a i když ho nemáte, je to za tři minutky). Kadeřávek přidaný do masa je podzimní vitamínovou bombou, kterou snesete, i když kapustu a podobnou zeleninu nemusíte. Nic vám ovšem nebrání libovolně zvyšovat jeho množství na úkor masa.

Z kadeřávku vyřízněte tvrdé stonky a listy pokrájejte na nudličky. Zalijte vroucí vodou a minutu vařte. Pak hned slijte, zalijte co nejvíc studenou vodou a klidně přidejte i pár kostek ledu. Jde o to, aby se zelenina přestala vařit a zachovala si barvu, chuť a křupavost. 

Cibuli pokrájejte na jemno a česnek utřete. V míse smíchejte všechny přísady na karbanátky kromě oleje. Pokud se vám zdá směs příliš tekutá přidejte strouhanku. Dejte hřát troubu na 180°C a na plech vyložený pečícím papírem vytvarujte karbanátky. Vyjde to tak na 8 - 10 kousků. Lehce zakapejte olejem a dejte péct na zhruba 35 minut (pokud vaříte i pro děti, klidně pečte déle, abyste měli jistotu, že bude maso dobře propečené).

Než se karbanátky upečou, oloupejte a nakrájejte brambory a dýni na stejně velké kousky. Hokkaido se nemusí před vařením loupat, jiné druhy ano, tak na to pozor. Lehce osolte, přidejte šalvěj a uvařte do měkka. Poté slijte vodu, vyndejte šalvěj a přidejte máslo a mléko podle toho, jak moc tekutou či hustou kaši máte rádi. Pokud si nejste jistí, začněte se dvěma lžícemi másla a půl deci mléka a postupně přidávejte. Brambory s dýní buď rozšťouchejte, nebo jako já požijte šlehací nástavec robota

Nandejte si na talíř a nechte si chutnat!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Tereza Šlehoferová

    zavřít okno