Pažitka
Název:

Kakaovo-čokoládový dortík (alternativa za pařížský krém)


Kakaovo-čokoládový dortík (alternativa za pařížský krém)


Ingredience:
Korpus:
vejce6 ks
cukr (já použila panelu)160 g
med3 lžíce
špaldová mouka hladká T 630190 g
mleté lískové ořechy (lze vynechat)100 g
kakaový prášek Troubelice2 - 3 lžíce
prášek do pečiva1 ks
tuk na vytření formy
hrubá mouka na vysypání formy
Krém:
kokosové mléko REAL3 - 4 plechovky (400ml)
čokoláda na vaření Vivani1/2 ks
kakaový prášek2 lžičky
javorový sirup či med dle chuti
mletá vanilka či vanilka z vanilkového lusku - do světlého krému dle chuti
čokoláda Vivani na vaření na ozdobení
Zdobení:
svíčky, figurky, dekorace... dle tématu
Postup přípravy:

Tento dortík byl na rozcvičku před velkým finále, které se konalo už v dubnu, ale já se nemohla nějak odhodlat k sepsání receptu. Upřímně, dorty mě strašně baví připravovat, ale už méně psát recepty. Zabere to hodně času, ale o tento jsem vás nemohla připravit, krém je naprosto luxusní a předčí pařížský krém. Letí to letí a náš brouček už oslavil třetí narozeniny.

Příprava korpusu je velmi snadná a rychlá. Vyšleháme si celá vejce s panelou (či jiným cukrem) a medem, šleháme tak 10 minut, než se vyšlehá cukr s vejci. Krém několikrát zvětší svůj objem. Následně pozvolna vmícháme posetou špaldovou mouku, namleté lískové ořechy (lze vynechat), kakaový prášek a 1 prášek do pečiva, vše již jen ručně zamícháme, ale přidáváme postupně. Těsto nalijeme do tukem vytřené a vysypané formy, já vysypala hrubou moukou.

Připravený korpus vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme důkladně vychladnout, ideální je připravit korpus den předem.

Druhý den ráno si připravíme krém. Kokosové mléko vložíme do mrazáku na 45 minut, případně necháme vychladit do druhého dne v lednici. Následně jej vyjmeme, přendáme do šlehací nádoby bez tekutého podílu, který nepoužijeme, krém by se příliš naředil (je dobré, pokud máme možnost, nechat nachladit v lednici mísu i metlu, ale lze i bez). Ztuhlé mléko vyšleháme na plné otáčky a následně po vyšlehání osladíme zvoleným sladidlem, které nakonec již jen pomalu za pomoci šlehače vmísíme. Pokud budeme chtít zdobit světlým krémem, oddělíme si 4 - 5 lžic stranou, přidáme vanilku, zamícháme a dáme do lednice. 

Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření. Následně ji zachladíme pomocí hrnce se studenou vodou. Mícháme tak dlouho, dokud nezchladne. Postupně vmícháme po malých částech do vyšlehaného kokosového mléka. Čokoláda musí být studená. Následně přidáme 2 lžičky kakaového prášku, opět zamícháme a dáme vychladit. Přidáním čokolády do krému docílíme přirozeného tuhnutí krému. 

Je ideální, když necháme krémy 1 - 2 hodiny v lednici, čokoládový krém hlídáme, aby neztuhl příliš. 

Nakonec korpus rozřízneme, naplníme připraveným čokoládovým krémem, spojíme  jednotlivými patry, potřeme a navrchu ozdobíme světlým krémem, strouhanou čokoládou a zvolenými ozdobami. Dort necháme důkladně vychladit alespoň. 1 hodinu.

Pak už si jej jen vychutnáme a hlavně tu radost v dětských očičkách.

Poznámka:

Pokud by vám krém zatuhl příliš, nechte chvíli venku. Pokud by naopak nechtěl tuhnout, lze přidat do krému kakaové máslo či navíc čokoládu, ale ještě se mi to nestalo.

Každé kokosové mléko má bohužel v plechovce jiné množství tekutého podílu. Jsou mléka, která nemají žádný a pak mléka, která i polovinu plechovky. Bohužel ani stejný výrobce není záruka, tudíž čokoládu přidávejte do krému postupně dle konzistence krému.

Pokud máte strach ze šlehání kokosového mléka, tak můžete využít vařený pudinkový krém ZDE. Ale nic nepokazíte, pokud se nepovede našlehat, tak uvaříte pudink.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno