Pažitka
Název:

Kaki perník


Kaki perník


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka280 g
prášek do pečiva2 lžička
jedlá soda1 lžička
skořice1 lžička
koření do perníku2 lžičky
kaki (cca 1,5 velkého kusu)400 g
olej100 ml
cukr krupice100 g
větší vejce2 ks
Čokoládová poleva:
tmavá čokoláda50 g
máslo10 g
Postup přípravy:

Minulý víkend jsem fotila kaki pro Bouquet a protože nějaké to kaki zbylo, zkusila jsem z něj vytvořit nějaký svůj recept. A ono se to povedlo! Perník je krásně vláčný, cukru v něm moc není (myšleno přidaného cukru) a nijak zvlášť se nedrobí. Zkusila jsem ho upéct do menší bábovkové formy i do pekáčku v klasickém tvaru. A tenhle recept je naprosto ideální, když se stane, že vám kaki přezraje, je měkké a samotné se jen tak nedá jíst. Pokud nemáte kaki, určitě stejně dobře poslouží měkká hruška nebo kombinace hrušky a banánu. 

Pokud nedáte polevu a nebo vynecháte máslo (a prostě jen rozpustíte čokoládu), jde recept označit za bezlaktozový (tak jak jsem to udělala u štítků).

Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C), menší formu na bábovku, nebo pekáček s rozměry 16 x 27 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. 

V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a perníkové koření. 

Do mixéru vložíme kaki a rozmixujeme ho na pyré. Přidáme k němu olej, cukr i vejce a krátce promixujeme i to. Směs nalijeme na mouku a promícháme. Těsto vylijeme do připravené formy a dáme péct do trouby na 35 - 45 minut. Propečenost zkoušíme špejlí. 

Bábovku necháme 10 minut odstát a pak ji vyklopíme. Na perník v pekáčku můžeme udělat čokoládovou polevu. 

V mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a potřeme jí perník.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno