Pažitka
Název:

Kančí kýta pečená na celeru, s čokoládou omáčkou


Kančí kýta pečená na celeru, s čokoládou omáčkou


Ingredience:
Ingredience:
kančí kýta600 g
menší celer1 ks
velká cibule2 ks
kvalitní hořká čokoláda30 g
smetana ke šlehání250 - 300 ml
sůl dle chuti
černý pepř dle chuti
rozmarýn pár lístků
slunečnicový olej dle potřeby
tarhoňa dle potřeby
Postup přípravy:

Milujeme zvěřinu. Nedávno jsme pozvali rodinu bohyně Lenky na srnčí na smetaně a teď jsme si připravili kančí kýtu. Pořád jsem dumala, jak a s čím ji zkombinuji. Až jsem se trochu odvázala a nebála se přihodit do omáčky čokoládu. Ano, čtete správně. Čokoládu.

Maso, pečené pomalu s celerem a cibulí, bude jemné a křehké. Zajímavě dochucená omáčka z něj udělá opravdovou pecku, kterou si opravdu zamilujete.

Cibuli si nakrájejte na půlkolečka. Celer oloupejte a nakrájejte na plátky.

Cibuli i celer společně opečte na pánvičce na plotně, na trošce oleje, pěkně dozlatova. Poté nasypejte do pekáče, ve kterém budete péct maso. Já jsem použila velký litinový pekáč s poklicí.

Na uvolněné pánvičce opečte kančí kýtu vcelku, osolenou a opepřenou ze všech stran. Opečenou kančí kýtu přidejte k celeru a cibuli do pekáče, přidejte rozmarýn, přiklopte víkem a pečte v troubě vyhřáté na 120 °C, dokud nebude maso měkké.

Doba pečení záleží na tom, jaký velký kus kančí kýty máte. Ale bude to určitě nakolik hodin.

Měkkou kančí kýtu vyndejte z pekáče. Cibuli a celer dejte do mixéru, přidejte smetanu a rozmixujte dohladka. V horké omáčce nechejte rozpustit na kostičky nalámanou čokoládu. Ještě můžete společně pár minut provařit.

Podávejte, s čím máte chuť. My jsme zvolili tarhoňu, protože v poslední době patří mezi naše oblíbené přílohy.

Dobrou chuť přeje Elly.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno